Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέα μαζική απαγωγή πολιτών

Αλλαγές στρατιωτικής τακτικής εισηγείται και το αμερικανικό ΓΕΣ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μια νέα μαζική απαγωγή πολιτών ήρθε να συμπληρώσει τη χαώδη εικόνα που επικρατεί στο Ιράκ. Ενοπλοι με στολές του ιρακινού στρατού και με αυτοκίνητα που έφεραν κρατικά διακριτικά απήγαγαν από την εμπορική συνοικία Ρουσάφα, στην κεντρική Βαγδάτη, 20 - 30 πολίτες και εμπόρους (60 - 70 κατά άλλες πηγές). Οι απαχθέντες μάλλον ήταν σιίτες και σουνίτες. Πολύ αργότερα, ορισμένες πηγές υποστήριζαν ότι απελευθερώθηκαν τουλάχιστον 25 απαχθέντες.

Οι υποψίες στρέφονται στο χώρο των σιιτών παραστρατιωτικών που έχουν παρεισφρήσει στις ιρακινές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι η τύχη των περισσότερων απαχθέντων σε τέτοια περιστατικά είναι ότι καταλήγουν βασανισμένοι και εκτελεσμένοι. Χτες μόνο, σε διάφορες πόλεις βρέθηκαν περισσότερα από 20 πτώματα.

Επίσης, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά της αυτοκινητοπομπής του σιίτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Αντίθετα, νεκροί και τραυματίες (συνολικά 10) αναφέρονται σε επιθέσεις σε Βαγδάτη, Μουσαγίμπ, Σαμάρα, Μοσούλη, με στόχο κυρίως τις ιρακινές δυνάμεις.

Κινητικότητα και προβληματισμός

«Δε βιάζεται» να λάβει απόφαση για τις αναγκαίες αλλαγές στην τακτική στο Ιράκ ο Πρόεδρος Μπους. Αυτό δήλωσε μετά από σχετική ενημέρωση που είχε στο Πεντάγωνο, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «δύσκολες επιλογές». Σύμφωνα με διαρροές που επικαλείται η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ», η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία εισηγήθηκε σημαντικότατες αλλαγές τακτικής που θα ρίξουν το βάρος στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων και θα περιορίσουν την εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων σε μάχες με αντάρτες.

Η ίδια εισήγηση φέρεται να τάσσεται υπέρ της μη ανάπτυξης επιπλέον αμερικανικών στρατευμάτων και της ταυτόχρονης προώθησης και μεγαλύτερης χρηματοδότησης προγραμμάτων απασχόλησης και πολιτικής συμφιλίωσης. Το «νόημα» πάντως των διαρροών μάλλον επιβεβαιώνεται από δηλώσεις Αμερικανών αξιωματικών από τη Βαγδάτη που επαναλάμβαναν ότι «η κατάσταση δε λύνεται στρατιωτικά».

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση κοινοβουλευτικής επιτροπής υπό τον Ρεπουμπλικανό Γερουσιαστή Τζον Μακέιν, για αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον συναντιόταν με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ «για ανταλλαγή απόψεων» και προαναγγελλόταν η σταδιακή άφιξη πολλών Αμερικανών αξιωματούχων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ