Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξαναγυρνά στο γενέθλιο τόπο της

«Παρ' όλες τις δυσκολίες, κάναμε την αρχή. Η Βάσω Κατράκη ξαναγυρνά στον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε. Είμαι σίγουρη ότι το μουσείο θα πετύχει, γιατί ποτέ αυτός ο τόπος δεν απογοήτευσε τη μητέρα μας», λέει η κόρη της Βάσως Κατράκη, Μαριάννα Δεσποτίδη.

«Η μητέρα μας φεύγοντας άφησε ένα πολύ μεγάλο έργο. Εργο που αποτυπώνει τις θυσίες και τους αγώνες μιας ολόκληρης γενιάς, με μηνύματα δυνατά και πάντα επίκαιρα. Η επιθυμία της ήταν, το έργο αυτό να μη μείνει κρυμμένο στα συρτάρια και να μην το έχουν μόνο αυτοί που μπορούν να το αποκτήσουν».

«Αυτό οδήγησε τον πατέρα μας να ξεκινήσει με τη βοήθεια φίλων, διαδικασίες για τη δημιουργία του μουσείου στο Αιτωλικό. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να δει συγκεντρωμένη τη δουλιά 60 χρόνων της χαράκτριας Βάσως Κατράκη. Ετσι το κτίριο που έστεκε μοναχικό και έρημο στην άκρη του νησιού, απέκτησε ζωή και φιλοδοξεί τη ζωή αυτή να τη μεταδώσει σ' όλο το Αιτωλικό».

«Τα εγκαίνια του μουσείου και η ολιγόμηνη λειτουργία του είναι η αρχή ενός δρόμου, που αποσκοπεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη της χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα. Παράλληλα το μουσείο αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό που καλείται να συμβάλλει θετικά στην κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Κρίσιμο σημείο είναι η οικονομική υποστήριξη από το Δήμο στα πρώτα βήματά του, γεγονός που θα του επιτρέψει να αποκτήσει, στο σύντομο μέλλον, οικονομική αυτοδυναμία. Ολα αυτά απαιτούν προγραμματισμό και πολύ δουλιά. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα, για να φτάσουμε στο επίπεδο του μουσείου που οραματιζόμαστε. Θυμάμαι τα λόγια του πατέρα μας, που έλεγε "Τα πάντα κατακτώνται με αγώνες και θυσίες. Τίποτα σ' αυτό τον κόσμο δε χαρίζεται"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ