Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενισχύονται οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι

Στην ενίσχυση των έμμεσων φόρων, που φορτώνονται εξ ολοκλήρου στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση, στηρίχτηκε η ομαλή εκτέλεση των προϋπολογισμών των 10 και πλέον τελευταίων χρόνων. Στη διαπίστωση αυτή καταλήγει και ειδική μελέτη της τράπεζας «Γιούρομπανκ», όπου αναφέρεται: «Μετά το 1994 δε γίνεται προσπάθεια παρουσίασης δικαιότερου φορολογικού προσώπου της κυβέρνησης μέσω των προϋπολογισμών που συζητούνται στη Βουλή».

Η ενίσχυση της φορολεηλασίας των λαϊκών τάξεων είναι τόσο εξόφθαλμη σε σημείο που να ομολογείται ακόμη και στην εν λόγω επιστημονική μελέτη της τράπεζας του ομίλου Λάτση. Σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνουν πως η αναλογία έμμεσων και άμεσων φόρων ενισχύεται διαρκώς σε όφελος των έμμεσων που είναι και οι πλέον αντιλαϊκοί. Συγκεκριμένα, διαπιστώνουν: «Είναι φανερό ότι οι περίοδοι πριν και μετά το 1994 διαφέρουν ριζικά. Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του '80, οι κυβερνήσεις σκόπευαν στη μείωση αυτού του λόγου, αλλά δεν το πέτυχαν».

Το γεγονός αυτό προκύπτει από τη σύγκριση των προϋπολογισμών που κατατέθηκαν στη Βουλή και από την πραγματική διαμόρφωση των οικονομικών μεγεθών. Με απλά λόγια, στη δεκαετία του '80 οι αρχικοί προϋπολογισμοί είχαν - στα χαρτιά - στοιχεία «δικαιότερης κατανομής» των φορολογικών βαρών, που όμως ουδέποτε έγιναν πραγματικότητα. Στη συνέχεια (μετά το 1994), σύμφωνα με τη μελέτη, δεν υπάρχει ούτε καν τέτοια πρόθεση. Είναι φανερό πως η πολιτική αυτή έχει να κάνει με την ενίσχυση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και τις απανωτές φοροελαφρύνσεις σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ πρώτα και στη συνέχεια της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ