Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΝΓΚΟ
Αιματηρές συγκρούσεις

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Σφοδρές μάχες στο ανατολικό Κονγκό ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και μαχητές πιστούς στον «αποστάτη» στρατηγό Λωρέν Νκούντα κόστισαν τουλάχιστον 19 νεκρούς, σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ. Η «ακυβέρνητη» αυτή περιοχή της κεντρικής Αφρικής -- στην οποία βρίσκεται η μεγαλύτερη «ειρηνευτική αποστολή» του οργανισμού με 17.500 άνδρες -- αποτελεί άλλο ένα πεδίο αυξημένου ενδιαφέροντος για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. «Η Αφρική είναι ξανά στο παιγνίδι», λένε διπλωμάτες και αναλυτές.

Ο Νκούντα, που υποστηρίζει ότι η «δημοκρατική διαδικασία» στο Κονγκό που ανέδειξε (όλως πρωτοτύπως) τον Ζοζέφ Καμπιλά πρόεδρο «εξαίρεσε» τους Τούτσι, έχει εξεγερθεί εναντίον της κυβέρνησης.

Το Κονγκό, με τον αμύθητο πλούτο του σε κοβάλτιο, χαλκό, χρυσό, διαμάντια και άλλα ορυκτά, πρώην βελγική αποικία, αποτελεί άλλη μια χώρα όπου η αποχώρηση των αποικιοκρατών δεν τερμάτισε τον εφιάλτη της άγριας ταξικής εκμετάλλευσης και του δεσποτισμού: η διακυβέρνηση της χώρας από τον Μομπούτου Σέσε Σέκο επί 32 χρόνια, η ανατροπή του από δυνάμεις στις τάξεις των οποίων ήταν ο πατέρας του Καμπιλά, Λωρέν, και η δολοφονία του από τους σωματοφύλακές (εικάζεται ότι τη διέταξε ο ίδιος του ο γιος) αποτελούν στοιχεία που το πιστοποιούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ