Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μαραθώνιες επαφές Μπους υπό τη σκιά επικρίσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ._

«Τραγικό λάθος» χαρακτήρισε ο πρώην Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ την εισβολή και κατοχή του Ιράκ, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον γνωστό δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ της «Ουάσιγκτον Ποστ» το 2004 με την προϋπόθεση να δημοσιοποιηθεί μετά το θάνατό του. Η συνέντευξη, που περιλαμβάνει σωρεία επικρίσεων για την επιχειρηματολογία κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Μπους, δημοσιεύτηκε χτες. Ο Φορντ καταλήγει ότι «είναι αποδεκτή η προσπάθεια διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας και η αρχή της απελευθέρωσης ανθρώπων, αλλά δεν μπορεί να προκαλούμε κόλαση παντού στον κόσμο, και μάλιστα χωρίς σαφή σύνδεση των πράξεών μας με αυτές τις δύο παραμέτρους».

Ο Λευκός Οίκος δε σχολίασε τη συνέντευξη. Αλλωστε, η αμερικανική προεδρία βρίσκεται σε οργασμό διαβουλεύσεων. Χτες, ο Τζoρτζ Μπους συναντήθηκε με υψηλόβαθμους συνεργάτες του, όπως η Κοντολίζα Ράις, ο αντιπρόεδρος Τσέινι, ο νέος υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, ο αρχηγός του ΓΕΣ, στρατηγός Πίτερ Πέις και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Στίβεν Χάντλεϊ, στο ράντσο του στο Τέξας. Σε σύντομες δηλώσεις μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, ο Μπους μίλησε για «πρόοδο στη χάραξη νέας πολιτικής», αρνούμενος, όμως, να δώσει την οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία, ενώ δε δέχθηκε ερωτήσεις.

Νέες επιθέσεις

Ενα κέντρο στρατολόγησης των δυνάμεων ασφαλείας δίπλα στο στάδιο Σάαμπ στη Βαγδάτη, έγινε, χτες, στόχος επίθεσης. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν. Λίγο νωρίτερα, από βομβιστική επίθεση στη συνοικία Μπαμπ αλ Σάρκι σκοτώθηκαν άλλοι 9 πολίτες και τραυματίστηκαν 35. Στο Μπάλαντ, ένοπλοι με στολές της αστυνομίας επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου του ιρακινού στρατού σκοτώνοντας 3 στρατιώτες και τραυματίζοντας 8.

Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις συμπλήρωσαν άλλον ένα νεκρό στη λίστα των απωλειών τους, που ξεπερνά, πλέον, συνολικά τις 3.000. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι θεωρούν ζωντανούς τους 4 Αμερικανούς και τον 1 Αυστριακό μισθοφόρο που απήχθησαν, κατά τη διάρκεια επίθεσης, στις 16 Νοέμβρη.

Από την άλλη, οι συνήγοροι του Σαντάμ Χουσεΐν απηύθυναν, χτες, έκκληση προς τη «διεθνή κοινότητα» να παρέμβει έτσι ώστε να μην εκτελεστεί η θανατική ποινή εις βάρος του, επισημαίνοντας ότι είναι αιχμάλωτος πολέμου και δεν μπορεί να παραδοθεί στους εχθρούς του. Η κυβέρνηση αλ Μάλικι, προσπαθώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των οπαδών του Σαντάμ, ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά στις θέσεις τους στον κρατικό μηχανισμό 469 πρώην μέλη του κόμματος Μπάαθ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ