Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Με στόχο την ... ενσωμάτωση της Λευκορωσίας

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση του ρωσικού μονοπωλίου της «Gazprom» με τη Λευκορωσία, με αφορμή τις τιμές, με τις οποίες η Λευκορωσία θα προμηθεύεται τη νέα χρονιά το «γαλάζιο» καύσιμο. Στην πραγματικότητα, στόχος της αντιπαράθεσης είναι η διεύρυνση του ελέγχου των ρωσικών μονοπωλίων στο έδαφος της Λευκορωσίας, στο φυσικό πλούτο και την υλικο - τεχνική υποδομή της, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει ακόμη στα χέρια του δημοσίου.

Οπως αναφέρει η λευκορώσικη εφημερίδα «Τελεγκράφ», κατά τη διάρκεια των τελευταίων διακρατικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο χώρες και πάλι ζητήθηκε από τη Λευκορωσία να δεχτεί τους όρους, που θέτει το Κρεμλίνο για τη συγκρότηση του λεγόμενου «Ενωσιακού Κράτους», που στη συνέχεια θα εγκριθεί με δημοψήφισμα, που θα γίνει ταυτόχρονα και στις δύο χώρες, μέσα στο 2007. Η «ενοποίηση» αυτή, που επιδιώκει η Ρωσία, είναι στα «πρότυπα» της ΕΕ και βέβαια δεν εξασφαλίζει την ισοτιμία μεταξύ των μελών, αλλά επιβάλλει το «δίκαιο του ισχυρότερου», με «εργαλείο» το «κοινό νόμισμα», που θα είναι το ρούβλι, αλλά και τη δυνατότητα απρόσκοπτης διείσδυσης του ρωσικού κεφαλαίου σε κάθε τομέα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας της Λευκορωσίας, όπως άλλωστε συμβαίνει σήμερα στην ίδια τη Ρωσία.

Στις 28/12 ο εθνικιστής Β. Ζιρινόφσκι, που αποτελεί σε ανάλογες περιπτώσεις το ανεπίσημο «φερέφωνο» του Κρεμλίνου, ευθέως ζήτησε να γίνει η Λευκορωσία επαρχία της Ρωσίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά «μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε τις ίδιες τιμές φυσικού αερίου».

Από τη μεριά του ο Βλαντιμίρ Σεμάσκο, Α` αντιπρόεδρος της Λευκορώσικης κυβέρνησης σημείωσε ότι ακόμη και με την παλιά τιμή των 47 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα, η κερδοφορία της «Gazprom» είναι στο 25%, ενώ με την τιμή των 75 δολαρίων, με την οποία έχει συμφωνήσει η Λευκορωσία η κερδοφορία της «Gazprom» είναι στο 100-110%. Ο ίδιος είπε ότι η διοίκηση της «Gazprom» είχε συμφωνήσει με αυτή την τιμή, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη, με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί η συμφωνία. Ο Β. Σεμάσκο εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η «Gazprom» δε θα μπορέσει να σταματήσει τη ροή του φυσικού αερίου από τους αγωγούς που διέρχονται από τη χώρα του και κατευθύνονται προς άλλες χώρες και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η Λευκορωσία θα αυξήσει από το 2007 τα κόμιστρα για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου προς άλλες χώρες. Το μέγεθος της αύξησης θα εξαρτηθεί από την τελική τιμή με την οποία η Λευκορωσία θα αγοράσει το φυσικό αέριο για τις ανάγκες της.

Ο Β. Σεμάσκο, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, στηρίζει την αισιοδοξία του στο ότι η «Gazprom», στέλνει αυτή τη στιγμή ετησίως στη Λευκορωσία 44 δισ. κ.μ. που κατευθύνονται προς άλλες χώρες και 21 δισ. κ.μ. για τη Λευκορωσία, που «αποτελούν μια τεράστια ποσότητα». Σύμφωνα με τα λόγια του οι υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι στην Ευρώπη, σε περίπτωση που η «Gazprom» διακόψει την παροχή, αντέχουν 12-13 μέρες. Στη συνέχεια θα δεχτεί «τέτοιο χτύπημα το κύρος της "Gazprom" ως παροχέα, που δε βλέπω το γιατί».

Στο μεταξύ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λευκορωσίας, «Μπέλτα», μετέδωσε κάλεσμα της Ενωσης των μετόχων της «Gazprom» (που έχει ιδρυθεί το 2000 από μικρομετόχους, που έχουν μετοχές της εταιρείας) προς τον πρόεδρο της διοίκησης του μονοπωλίου, Α. Μίλερ, στο οποίο τον καλεί να μη διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Λευκορωσία.


Ι.Π.-Ε.Β.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση, καταστολή και γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες των μεταναστών(2021-11-13 00:00:00.0)
Μάχη για την αγορά καλίου(2013-08-28 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήσεις ζητά η Ρωσία για να δώσει δάνειο(2011-05-27 00:00:00.0)
Συνέχεια της διαμάχης(2010-06-24 00:00:00.0)
Απάντηση στις πιέσεις της Ρωσίας(2007-02-03 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Λουκασένκο(2002-11-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ