Παρασκευή 29 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχετική ηρεμία, αλλά και εξοπλισμός

Μικροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν ισραηλινή μπουλντόζα σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Associated Press

Μικροί Παλαιστίνιοι προσπαθούν να παρεμποδίσουν ισραηλινή μπουλντόζα σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Μετά την είδηση για τη δημιουργία νέου εποικισμού του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη, που φαίνεται να δυσαρέστησε τους υψηλούς προστάτες του, ΗΠΑ, ΕΕ, γιατί «θα επηρεάσει αρνητικά τις εξελίξεις», χτες μια άλλη είδηση ήρθε να προστεθεί στην τεταμένη κατάσταση.

Οπλισμό και πυρομαχικά στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αμπάς φέρεται να έστειλε, μετά από σχετική συμφωνία και με το Ισραήλ, η αιγυπτιακή ηγεσία. Αυτό μετέδιδαν, χτες, ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα αυτόπτες μάρτυρες που είδαν τις αυτοκινητοπομπές να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας, και το ίδιο αναπαρήγαγε η ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ».

Την είδηση διέψευδαν κατηγορηματικά συνεργάτες του Αμπάς. Εντούτοις, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, παραδόθηκαν στις, προσκείμενες στον Πρόεδρο, δυνάμεις τουλάχιστον 2.000 όπλα AK 47, 20.000 γεμιστήρες και περισσότερες από 2 εκατομμύρια σφαίρες, προκειμένου να «αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις ακραίες δυνάμεις».

Την ίδια ώρα, πάντως, σχετική πρόοδος φαινόταν να επιτυγχάνεται στο θέμα της ανταλλαγής αιχμαλώτων. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Χανίγια, της «Χαμάς», δήλωνε ότι «σύντομα θα απελευθερωθεί ο Ισραηλινός στρατιώτης Σαλίτ, αφού θα έχουν απελευθερωθεί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι». Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως.

«Ιδέες» από την Λίβνι

Από την πλευρά της, η Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή της, παρουσίασε ένα δικό της «ολοκληρωμένο ειρηνευτικό σχέδιο», το οποίο προβλέπει ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα αυτά που ορίζονται από το διαχωριστικό τείχος, στη Δυτική Οχθη. Η Λίβνι υποστήριξε ότι έτσι θα υπερσκελιστούν ορισμένα προβλήματα που θα παραπεμφθούν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις, όπως είναι τα οριστικά σύνορα και οι πρόσφυγες. Οι δηλώσεις της Λίβνι, πάντως, φάνηκαν να δυσαρεστούν την ισραηλινή κυβέρνηση, της οποίας αξιωματούχος έσπευσε να διαψεύσει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε σχετική σκέψη.

Τέλος, ως κίνηση «καλής θέλησης» προς τη Συρία παρουσίασαν τα ισραηλινά ΜΜΕ δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε νύξη για ειρήνη εκ μέρους της Δαμασκού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιοποίησαν τα ονόματα των 26 υπό απελευθέρωση κρατουμένων(2013-08-13 00:00:00.0)
Πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων(2011-10-20 00:00:00.0)
«Ρευστό» με το σταγονόμετρο στη Γάζα(2008-12-12 00:00:00.0)
Συναντήσεις ευχολογίων και «αδιέξοδα»(2006-12-01 00:00:00.0)
Σκληραίνει καθημερινά η ισραηλινή βία(2006-07-08 00:00:00.0)
Μετά την αποχώρηση, νέες εισβολές(2005-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ