Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΠΟ
Τα προβλήματα καλά «κρατούν»

Αθλιες οι στεγαστικές συνθήκες του Θεατρικού Μουσείου
Αθλιες οι στεγαστικές συνθήκες του Θεατρικού Μουσείου
Η καθυστέρηση στις επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου και του Χορού ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά της χρονιάς που μας πέρασε και όταν αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν ήταν μια από τα ίδια. Λίγα σε πολλούς για να μην υπάρχουν γκρίνιες και τόσο λίγα που δε φτάνουν ούτε για «ζήτω». Και για άλλη μια φορά υποτίμηση έως απαξίωση των θιάσων θεάτρου για παιδιά. Στα ίδια πάνω - κάτω επιχορηγήθηκαν οι θίασοι διετούς προγραμματισμού.

Παρά τα 6,5 εκ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα του Φεστιβάλ, παρά τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ από τον τακτικό προϋπολογισμό (3,5 εκ. ευρώ) και τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ (10 εκ. ευρώ), το Ελληνικό Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε και ήταν «μικρό και συμπαγές» κατά την επιθυμία του νέου προέδρου του, Γιώργου Λούκου. Πραγματοποιήθηκαν έξι παραστάσεις στο θέατρο της Επιδαύρου, αντί για 10 που ήταν τα τελευταία χρόνια και δύο μήνες κράτησε το πρόγραμμα του Ηρωδείου, από πέντε που ήταν πρόπερσι. Την εξαίρεση κάποιων σχημάτων (ΘΟΚ, Αμφι-Θέατρο, Θέατρο -Τέχνης), από την Επίδαυρο που για δεκαετίες παρουσιάζονταν, κατά δήλωση τουλάχιστον του νέου προέδρου, λύθηκε «ειρηνικά», τοποθετώντας τους στο πρόγραμμα του Ηρωδείου και της Μικρής Επιδαύρου. Συνολικά: 73 παραγωγές (140 παραστάσεις), 13 χώροι, 195.000 θεατές και συνολικά έσοδα που έφτασαν τα 3.823.943,50 ευρώ. Οση επιτυχία κι αν προσπάθησε να προσδώσει στην πλειοψηφία του ο Τύπος, η εμπορική επιτυχία που προσδοκούσαν δεν ήρθε.

Μακριά από την πατρίδα του «έφυγε» ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιάννης Βεάκης, γιος του μεγάλου μας ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη
Μακριά από την πατρίδα του «έφυγε» ο ηθοποιός - σκηνοθέτης Γιάννης Βεάκης, γιος του μεγάλου μας ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη
Από την άλλη, «χαράτσι» στους κρατικούς και εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟ φορείς, που ανεβάζουν παραστάσεις στο Ηρώδειο, επέβαλε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όταν το Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ χρωστά στο ΥΠΠΟ πολλά λεφτά για την επικίνδυνη, πλέον, υπερβολική χρήση του μνημείου. Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, για τις εμπορικές παραστάσεις (όσες «κόβουν» εισιτήρια και είναι «μη κερδοσκοπικών» φορέων) το τέλος χρήσης για πρόβες είναι 1.500 ευρώ την ημέρα και 5.000 ευρώ για τις ημέρες παραστάσεων. Εξαιρούνταν, όμως, οι κρατικοί και μη κερδοσκοπικοί φορείς (επιχορηγούμενοι φορείς και ΔΗΠΕΘΕ). Ωστόσο, μετά από πρόταση του προέδρου του ΚΑΣ, Χρ. Ζαχόπουλου, αποφασίστηκε να πληρώνουν εφάπαξ (δηλαδή όχι ανά μέρα) τέλος χρήσης και οι κρατικοί και επιχορηγούμενοι φορείς! Αλλά τους έκανε «σκόντο»: 2.000 ευρώ για τις παραστάσεις και 500 ευρώ για δοκιμές.

Μια έξωση περίμενε αυτόν το χρόνο τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του «Ανοιχτού Θεάτρου», ιδρυτή του πρώτου περιφερειακού θεάτρου της Ν. Ιωνίας (1966), Γιώργο Μιχαηλίδη, από το «Ανοιχτό Θέατρο». Πέρσι το «Ανοιχτό Θέατρο» δε λειτούργησε και επιχορηγήθηκε μόνο με 35.000 ευρώ, που ακόμη δεν εκταμιεύτηκαν. Ωστόσο, το ενοίκιο του θεάτρου «έτρεχε». Τον Ιούνη ο Γιώργος Μιχαηλίδης κατάφερε να εξοφλήσει μεγάλο μέρος των ενοικίων (μέχρι και τον Ιούνη) με τη συμφωνία τα υπόλοιπα να εξοφληθούν αφού θα ξεκινούσαν οι παραστάσεις. Ετσι ο Γιώργος Μιχαηλίδης ετοίμασε το νέο ρεπερτόριο, στρεφόμενος στο ελληνικό, με την ελπίδα να ξανανοίξει φτερά το «Ανοιχτό». Οι ιδιοκτήτες όμως δεν επέδειξαν ευαισθησία επί του θέματος και λειτούργησαν διά της νομικής οδού. Το θέμα τελικά λύθηκε με τη βοήθεια προσωπικοτήτων και ενός περιοδικού.

Εφυγε ο Γιώργος Λαζάνης
Εφυγε ο Γιώργος Λαζάνης
Σε παλαιότερους «μαθητές» της σχολής του και άλλους άξιους ηθοποιούς ανοίχτηκε το «Θέατρο Τέχνης» (ΘΤ), προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τα χρέη του, αλλά και για ένα ποιοτικό ρεπερτοριακό πρόγραμμα. Προσπάθεια, με πρωτοστατούντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του, σκηνοθέτη Διαγόρα Χρονόπουλο. Ενα πρώτο θετικό αποτέλεσμα ήταν η μείωση των χρεών από 500.000 σε 250.000 ευρώ. Ομως, ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα είναι η διάσωση του καλλιτεχνικού αρχείου του Κουν (διδασκαλία του στις πρόβες, συζητήσεις με καλλιτέχνες, μακέτες, σκηνικά, κοστούμια, φωτογραφίες κλπ.), που κατέγραψε - και φιλμικά - ο Μίμης Κουγιουμτζής. Η αρχειοθέτηση του υλικού κοστίζει 100.000 ευρώ. Το πρόβλημα τέθηκε στο ΥΠΠΟ, αλλά εκείνο δεν απάντησε...

Την άρνησή τους να ...«διαπραγματευτούν» την υπερ-εκμετάλλευσή τους δήλωσαν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου, με αφορμή την αίτηση που κατέθεσε την Ανοιξη, η διεύθυνση του Εθνικού, προς την Επιτροπή Διευθέτησης του Χρόνου Εργασίας, στηριζόμενη στο σχετικό αντιδραστικό νόμο. Μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης, το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου δηλώνει ότι «δε διαπραγματεύεται θέματα οχταώρου και συνεπώς την πρόταση Διευθέτησης Χρόνου Εργασίας. Πολύ περισσότερο, χωρίς την επίλυση προβλημάτων που εκκρεμούν αυτόν τον καιρό, όπως είναι: Η έναρξη διαπραγματεύσεων και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Εναρμόνιση αποδοχών με τη συλλογική σύμβαση εργασίας ΝΠΙΔ (για την περίοδο μέχρι 31/12/06). Οι άδειες να δίνονται κατόπιν συνεννόησης. Να μη γίνονται αιφνίδιες αλλαγές στα προγράμματα και τα ρεπό των εργαζομένων κ.ά.». Τελικά δεν πέρασε η πρόταση για εξαντλητικά ωράρια των εργαζομένων τεχνικών.

Στο ΚΘΒΕ, τα οικονομικά στοιχεία για το έλλειμμα των 2,5 εκατ. ευρώ, που παρουσιάζονται εδώ και δύο χρόνια και όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση, παρέλαβε από την προηγούμενη, αμφισβήτησε με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ, Δημήτρης Σαλπιστής. Οπως επισημαίνει, στον ισολογισμό του 2004 αναφέρεται ότι το έλλειμμα ήταν 763.729,78 ευρώ. Από την άλλη, με κλείσιμο των δύο αιθουσών του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών απείλησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αν το θέατρο δεν καταβάλει άμεσα 228.055,24 ευρώ, από την ετήσια συμμετοχή του στα οικονομικά του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών. Ο Ν. Μακραντωνάκης από την πλευρά του δήλωσε ότι το νέο ΔΣ του θεάτρου ζήτησε έλεγχο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών αμέσως μετά το διορισμό του, από τον οποίο προέκυψε το χρέος των 2,5 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στο χρέος των 220.000 ευρώ προς την Εταιρεία Διαχείρισης της Μονής Λαζαριστών, ο Ν. Μακραντωνάκης επανέλαβε ότι κληρονομήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση και απλώς συνεχίζει να υπάρχει. Σε ό,τι αφορά στα απολογιστικά στοιχεία του ΚΘΒΕ, σε σύνολο 14 έργων και 790 παραστάσεων παρουσιάζονται 152.235 θεατές, 117.960 εισιτήρια και 1.277.453 εισπράξεις. Από τις περιοδείες 130.271 τη χειμερινή περίοδο και 900.774 την καλοκαιρινή. Σύνολο εισπράξεων 2.308.498 ευρώ.

Αλυτο παρέμεινε και φέτος το πρόβλημα του Κέντρου Ερευνας και Μελέτης του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικού Μουσείου, που αφορά τόσο στις άθλιες συνθήκες στέγασής του, αλλά και στις οικονομικές δυσπραγίες.

Τέλος, ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης κατέθεσε νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Θεάτρου - Χορού, αγνοώντας για άλλη μια φορά τους ενδιαφερόμενους συλλογικούς φορείς. Για να απαλλαγεί της υποχρέωσης κάλεσε κατόπιν εορτής και αφού συντάχθηκε το νομοσχέδιο κάποιες προσωπικότητες του θεάτρου και του χορού για να ισχυριστεί ότι υπάρχει διάλογος. Η συντονιστική επιτροπή των σωματείων του θεάτρου, χορού, πάντως μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και μελέτη του νομοσχεδίου κατέληξε στα εξής συμπεράσματα: Αναγνωρίζει την αναγκαιότητα ρύθμισης χρονιζόντων θεμάτων του θεάτρου και χορού, αλλά θεωρεί ότι ήταν παράλειψη του ΥΠΠΟ να μην υπάρξει συμμετοχή και διάλογος με τους φορείς του θεάτρου και του χορού στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα καταθέτει και τις δικές της προτάσεις.

Τον χρόνο που πέρασε «έφυγαν»: Αλέξης Δαμιανός, Μαρία Πλυτά, Γιάννης Βεάκης, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Γιώργος Λαζάνης, Ιάκωβος Ψαρράς, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Αδαμάντιος Λεμός, Στέφανος Στρατηγός, Μαρία Καλουτά, Μπέτυ Μοσχονά, Κατερίνα Καραγιάννη, Κούλα Αγαγιώτου, Αννα Σικελιανού, Απόστολος Σουγκλάκος, Νίκος Καρζής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ