Σάββατο 6 Γενάρη 2007 - Κυριακή 7 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτική αγνόησης των εικαστικών δημιουργών

Από την έκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Από την έκθεση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος
Το 2006, η κυβερνητική πολιτική ως προς τα εικαστικά, σηματοδοτήθηκε από την απαξίωση των εικαστικών δημιουργών και του φορέα τους, από την αγνόηση στοιχειωδών αιτημάτων τους σε σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν δεκαετίες το χώρο, αλλά και από την κυριαρχία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με στόχο την εναρμόνιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με το παγκόσμιο χρηματιστήριο της τέχνης. Το καθεστώς της οικονομικής ένδειας, που έχει επιβληθεί στο Επιμελητήριο από το ΥΠΠΟ, αποτελεί υπονόμευση του θεσμού και απειλή πλέον για την ύπαρξή του. Ηδη, έχουν συσσωρευτεί στο ΕΕΤΕ χρέη προηγούμενων ετών, ενώ για το 2006 έχει εγγραφεί στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ μόνο το μισό από το αναγκαίο για τη στοιχειώδη λειτουργία του Επιμελητηρίου, ποσό.

Η κυβερνητική πολιτική ευθύνεται και για την «Οδύσσεια» των εικαστικών, όσον αφορά στην απόκτηση και χρήση του κτιρίου της οδού Βαλτετσίου. Η παύση των πληρωμών από το ΥΠΠΟ στην ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκατάσταση του κτιρίου, οδηγεί στην ανάκληση της παραχώρησής του στο ΕΕΤΕ, αφήνοντας, παρά τις πολύχρονες υποσχέσεις, άστεγο το συλλογικό φορέα των εικαστικών δημιουργών.

Παρ' όλα αυτά, το Επιμελητήριο πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Δήμο Νίκαιας, το «Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής», με θέμα τους «Πρόσφυγες» του κόσμου. Αποτίοντας φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους, ανεξάρτητα από τις αιτίες - πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές - και να βιώσουν τον ξεριζωμό, στο Συμπόσιο συμμετείχαν είκοσι γλύπτες από 15 χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ακόμη, σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εικαστικών στην έκθεση και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις (συζητήσεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές), που διοργάνωσαν μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, τα Σωματεία της Ζώνης, με αφορμή την Πρωτομαγιά. Μία έκθεση, που επιβεβαίωσε την άποψη ότι ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική τέχνη ο μόχθος, η σκληρή δουλιά, τα προβλήματα και ο αγώνας της εργατικής τάξης. Τέλος, το 2006 έμεινε φτωχότερη η εικαστική οικογένεια αφού έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ζωγράφος - χαράκτης, Γιώργης Δήμου.


Ο κόσμος της Νίκαιας αγκάλιασε το Συμπόσιο Γλυπτικής
Ο κόσμος της Νίκαιας αγκάλιασε το Συμπόσιο Γλυπτικής

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ