Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Πλαγιοκοπούν το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση

Βλαβερή για την εταιρεία θεώρησε η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη τη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις εργαζομένων που τελικά απολύθηκαν!

Υπό αμφισβήτηση τίθεται, για μια ακόμη φορά, το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και της συμμετοχής στους εργατικούς αγώνες, όπως προκύπτει από το απαράδεκτο σκεπτικό με το οποίο απορρίφθηκαν οι αγωγές που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι Σοφία Πετράκη και Δημήτρης Φακίτσας, απαιτώντας την ακύρωση των παράνομων απολύσεών τους, που έγιναν για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αγωγή της Σ. Πετράκη απορρίφθηκε γιατί, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, «η εργαζόμενη έβλαψε την επιχείρηση, επειδή συμμετείχε σε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα όπου εργαζόταν»!

Συγκεκριμένα, η Σ. Πετράκη που δούλευε στην επιχείρηση «Μετρόπολις ΑΕ» κατέληξε στα δικαστήρια, προκειμένου να ακυρώσει την παράνομη απόλυσή της που έγινε για εκδικητικούς λόγους, επειδή «τόλμησε» να συμμετάσχει στη στάση εργασίας υπέρ συναδέλφου της που απολύθηκε, καθώς και για την ενέργειά της να καταθέσει υπέρ του, στη δίκη με την εν λόγω εταιρεία. Το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή της αποδεχόμενο ότι η συμμετοχή της εργαζόμενης σε κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων έξω από το κατάστημα έβλαψε την επιχείρηση.

Προκλητικό σκεπτικό

Συγκεκριμένα, στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι η εργαζόμενη «... συμμετείχε σε εκδηλώσεις συμπαράστασης του Κ. Βλάχου που είχε απολυθεί έξω από το κατάστημα της Πανεπιστημίου 64 και μαζί με άλλα άγνωστα άτομα παρεμπόδιζαν την είσοδο των πελατών και τη λειτουργία του καταστήματος, προέβησαν δε με σπρέι στην αναγραφή συνθημάτων υβριστικού περιεχομένου σε βάρος της επιχείρησης στους χώρους προσόψεως του καταστήματος».

Τα - κατά το δικαστήριο - άγνωστα άτομα ήταν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και τα... υβριστικά συνθήματα ήταν: «Οχι στις απολύσεις», «Δημοκρατία στους χώρους δουλιάς», «Πάρτε πίσω την απόλυση». Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, από τη δημοσιότητα που είχε πάρει το θέμα της απόλυσης της Σ. Πετράκη καθώς και τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις «συνάγεται ότι οι θέσεις των διαδίκων έχουν επιδεινωθεί και ο μεταξύ τους αγώνας διεξήχθη και διεξάγεται με ένταση και πνεύμα εριστικότητας» και ως εκ τούτου η αγωγή απορρίπτεται.

Χρεώθηκε και τα έξοδα!

Στη δεύτερη περίπτωση, του εργαζόμενου Δ. Φακίτσα, ο οποίος απολύθηκε από το σούπερ - μάρκετ «Κοκώσης ΑΕΓΕ», γιατί προπαγάνδιζε με φυλλάδια στο χώρο δουλιάς πανελλαδική πανεργατική απεργία, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή του, με την αιτιολογία ότι οι απεργίες της ΓΣΕΕ δε γνωστοποιούνται τόσο νωρίς (την περίοδο δηλαδή που μοίραζε φυλλάδια) (!) και άρα δεν τίθεται θέμα συνδικαλιστικής δίωξης. Επιπλέον, υποχρεώνει τον εργαζόμενο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα και των δύο δικών!

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλουν τις δύο δικαστικές αποφάσεις και τονίζουν ότι «οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη είναι καθαρά ταξική και άρρηκτα δεμένη με την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ που είναι η συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ». Καλούν τους εργαζόμενους σε συλλογική δράση και ταξικούς αγώνες, να «χτίσουμε μέτωπο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό, να ενισχύσουμε το ΠΑΜΕ, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς δύναμης και σε συνδικαλιστικό και σε πολιτικό επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ