Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παραλίγο μακελειό στο Χαλάνδρι

Τρεις τραυματισμένοι εργάτες, ο ένας σοβαρά, είναι ο απολογισμός ενός ακόμα «ατυχήματος» που έγινε χτες σε ανεγειρόμενη οικοδομή

Λίγη μόλις ώρα μετά το «ατύχημα». Μια κολόνα και το δοκάρι έχουν καταρρεύσει, ενώ η άλλη κολόνα κρέμεται σε ύψος 10 μέτρων...
Λίγη μόλις ώρα μετά το «ατύχημα». Μια κολόνα και το δοκάρι έχουν καταρρεύσει, ενώ η άλλη κολόνα κρέμεται σε ύψος 10 μέτρων...
Ενας χειριστής πρέσας μπετόν, ο 50χρονος Βασίλης Νταλαβέρας και δύο μετανάστες οικοδόμοι από τη Συρία και την Αλβανία τραυματίστηκαν χτες, δουλεύοντας σε γιαπί του Χαλανδρίου (Καποδιστρίου 19). Σοβαρότερα τραυματισμένος είναι ο 50χρονος χειριστής, ο οποίος έπεσε από ύψος 10 περίπου μέτρων και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, χτυπημένος - σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες - στη μέση. Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και οι δυο άλλοι συνάδελφοί του, τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά μέχρι αργά χτες το βράδυ.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα έγινε λίγο μετά τις 8 το πρωί, την ώρα που μια πρέσα της βιομηχανίας έτοιμου σκυροδέματος «Γαλαξίας ΑΒΕΑΕ» έριχνε μπετόν σε καλουπωμένες κολόνες και δοκάρια στην ταράτσα του τρίτου ορόφου της οικοδομής. Ο χειριστής της πρέσας βρισκόταν πάνω στο δοκάρι το οποίο γέμιζε με μπετόν, ενώ δίπλα του δούλευαν οικοδόμοι (την εργολαβία είχε αναλάβει η εταιρεία «Λήδα ΑΤΕΕ»). Κατά τη διάρκεια της ρίψης του μπετόν, το δοκάρι και μια κολόνα υποχώρησαν και πέφτοντας παρέσυραν τον χειριστή της πρέσας στο κενό. Δυο ακόμα εργάτες έπεσαν από τύχη στο δεύτερο όροφο και είναι αυτοί που τραυματίστηκαν ελαφρότερα. Ο Ελληνας συνάδελφός τους έπεσε στο έδαφος, σε ελάχιστη απόσταση από τα «πόδια» της πρέσας, όπου κατέληξε και ο κύριος όγκος από τα σίδερα και τα ξύλα που κατακρημνίστηκαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνδικαλιστών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας που έφτασαν άμεσα στο γιαπί, το «ατύχημα» οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εντατικοποίηση της δουλιάς, με στόχο να τελειώσει γρήγορα το έργο, αλλά και στην έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας. Το δοκάρι που έπεσε ήταν κυριολεκτικά στον αέρα, αστήριχτο από τη μια πλευρά, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρήμα και χρόνος. Ενώ και το μπετόν ρίχτηκε βιαστικά (μέσα σε μισή ώρα), χωρίς να προλάβει να στερεοποιηθεί και να «χωνευτεί», με αποτέλεσμα να «τινάξει» τα καλούπια.

Τα συντρίμμια κρέμονταν στο κεφάλι τους!


Το έγκλημα όμως δε σταματάει εδώ. Μόλις μεταφέρθηκαν οι τραυματίες, οι εργάτες που είχαν απομείνει στο εργοτάξιο κλήθηκαν να καθαρίσουν την πρέσα από τα συντρίμμια, όταν ακριβώς από πάνω τους «έχασκε» στο κενό μια ακόμα καλουπωμένη κολόνα, η οποία παρασύρθηκε από το τμήμα που κατέρρευσε, χωρίς όμως να πέσει στο έδαφος. Ο καθαρισμός της πρέσας σταμάτησε μόνο όταν στο εργοτάξιο έφτασαν συνδικαλιστές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και επέβαλαν την παύση κάθε εργασίας.

Ενδεικτικό μόνο της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στα εργοτάξια, με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται η εργοδοτική ασυδοσία, είναι και το γεγονός ότι το κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας έφτασε στο χώρο του «ατυχήματος» 3 ώρες μετά το περιστατικό και 2,5 ώρες μετά την ειδοποίηση της υπηρεσίας από τους συνδικαλιστές των οικοδόμων!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ