Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στυγνές δολοφονίες

Η μακάβρια λίστα, όπως καταγράφηκε και στα ρεπορτάζ του «Ρ», δεν έχει τέλος. Κάποια από τα εργοδοτικά εγκλήματα της χρονιάς που φεύγει δίνουν ανάγλυφα τις συνθήκες που επικρατούν στους τόπους δουλιάς. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:

Στις 14 του Γενάρη ένας 28χρονος εργαζόμενος καταπλακώνεται απ' την μπετονιέρα, σε εργοτάξιο σούπερ-μάρκετ στη Ζάκυνθο, όπου η εργοδοσία, απ' την πρεμούρα της να γλιτώσει χρόνο και χρήμα, δε νοιάστηκε να βρει μια πρέσα αξίας ...60 ευρώ.

Στις 10 του Φλεβάρη, στα έργα του Αχελώου, το κορμί ενός 46χρονου που δούλευε σε βάθος 400 μέτρων πολτοποιείται, όταν πέφτουν πάνω του τόνοι από μπάζα.

Στις 30 του Μάη, το εργοδοτικό έγκλημα στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, στην Ελευσίνα, προκαλεί πανελλαδική οργή. Δύο εργάτες (σε συνεργείο της ΜΕΣΚΑ) που μετασκεύαζαν γερανό σκαρφαλωμένοι πάνω του βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλοι πέντε τραυματίζονται όταν υποχωρεί η «μπούμα» του γερανού μεταφόρτωσης πλοίων.

Στις 9 του Ιούνη, ένα 26χρονο παλικάρι που περίμενε σ' ένα μήνα να γεννήσει η γυναίκα του πέφτει στο κενό από τα 20 μέτρα, ενώ καλούπωνε μεταξύ 6ου και 7ου ορόφου, σε γιαπί στο Πέραμα.

Στις 31 του Ιούλη δύο οικοδόμοι καίγονται ζωντανοί σε εργοτάξιο του Βωβού, στο Π. Φάληρο, στο οικόπεδο της Ριζαρείου, όπου 400 εργάτες δουλεύουν για να πλουτίζει ο μεγαλοκατασκευαστής Βωβός.

Στις 4 του Νοέμβρη ξεψυχά ο 50χρονος εργαζόμενος σε εργολαβία της ΛΑΡΚΟ ο οποίος πριν μερικές μέρες είχε πέσει απ' τα 20 μέτρα. Η μεθοδευμένη εγκατάλειψη του εργοστασίου που πολλαπλασιάζει τα «ατυχήματα» εξοργίζει τους εργάτες.

Μετά από 13 μέρες, στην ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση ξυπνούν μνήμες απ' το πολύνεκρο «ατύχημα» του 1979 που κόστισε τη ζωή σε 14 άτομα, όταν εργάτης τραυματίζεται λόγω έκρηξης αγωγού πετρελαίου.

Στις 2 του Δεκέμβρη, τέσσερις μόνο μέρες μετά την επιθεώρηση του έργου απ' τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, το άψυχο κορμί εργάτη εγκλωβίζεται ανάμεσα σε γερανό που ανατράπηκε και το έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ