Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Περί... εκπτώσεων

Σε μια στείρα, αποπροσανατολιστική και προκλητική δημαγωγία στις πλάτες των δεκάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που βλέπουν το εισόδημά τους να συνθλίβεται χρόνια τώρα από τις πρακτικές των πολυεθνικών, αλλά και από τη διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών που αδυνατούν να «ζεστάνουν» την αγορά, επιδίδονται τις τελευταίες μέρες οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΕΣΕΕ και πρωτοβάθμιων συλλόγων. Προχτές ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας εμφανίστηκε να καλεί δημόσια τους εμπόρους να ξεκινήσουν αμέσως σιωπηρά τις εκπτώσεις, ενώ ο νόμος προβλέπει τις 22 του μήνα. Χτες έσπευσαν να εμφανιστούν σε ρόλο υπερασπιστή της νομιμότητας οι διοικήσεις της ΕΣΕΕ, των εμπορικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκίδας, που ελέγχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στην ουσία πρόκειται για μια καθ' όλα αποπροσανατολιστική και προκλητική κόντρα, η οποία, προφανώς, έχει να κάνει με την προσπάθεια των παρατάξεων του ευρωμονόδρομου να δώσουν εξετάσεις στους εκπροσώπους και τους κάθε είδους υπερασπιστές της «ελεύθερης αγοράς». Ομως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η... κόντρα δεν αγγίζει στο ελάχιστο τα πραγματικά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των εμπόρων, που κρατούν με χίλια δύο ζόρια ανοιχτές τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις τους. Ολοι «κολλάνε» στο εάν οι εκπτώσεις θα αρχίζουν δέκα μέρες πάνω ή κάτω.

Τσιμουδιά για τη διάρκεια των εκπτώσεων που φτάνει τον ενάμιση μήνα. Λέξη - όπως πάντα, άλλωστε - για την απελευθέρωση των προσφορών που κάνουν τα πολυκαταστήματα δέκα μήνες το χρόνο στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και του ανταγωνισμού. Σιγήν ιχθύος για την ουσία του προβλήματος, που είναι οι άδειες τσέπες των εργαζομένων και όχι η διάρκεια ή τα ποσοστά των εκπτώσεων. Ρουθούνι δεν άνοιξε μεταξύ των ηγεσιών της ΕΣΕΕ και άλλων εμπορικών συλλόγων για την απελευθέρωση του ωραρίου. Κατάπιαν τη γλώσσα τους για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που αξιώνουν οι μεγαλέμποροι και μεθοδεύουν μαζί με την κυβέρνηση. Σ' αυτά «τα βρίσκουν» μια χαρά οι κύριοι των γνωστών πλειοψηφιών. Οχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με την κυβέρνηση.


Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ