Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κάθισε» ο τζίρος στα μικρά μαγαζιά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 29 του Γενάρη

Μείωση του τζίρου τους κατά 65,5% σε σχέση με την περσινή περίοδο είχαν οι Θεσσαλονικείς έμποροι στην περίοδο των εορτών, ενώ 26,5% είχαν τον ίδιο τζίρο με πέρσι και μόνο 8% δηλώνουν ότι είχαν αύξηση.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, μετά από έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε ο σύλλογος σε δείγμα 159 μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων (63 καταστήματα του κέντρου και 96 περιφερειακών καταστημάτων). Το ερώτημα που απηύθυνε ο σύλλογος στους εμπόρους ήταν «πώς πήγε ο τζίρος του καταστήματός σας την περίοδο των εορτών».

Στο ερώτημα «πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η μείωση του τζίρου σας», η συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων απάντησαν ως κύριες και βασικές αιτίες:

  • Τη μείωση των εισοδημάτων και αφαίμαξη των μισθών στα βασικά είδη (διατροφή, πετρέλαιο, τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αύξηση των επιτοκίων).
  • Την ασύδοτη δράση των πολυκαταστημάτων.
  • Την ανεργία.

Καταγράφηκε επίσης το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι έμποροι του κέντρου με το κυκλοφοριακό, η έλλειψη πάρκινγκ κλπ.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Γ. Χατζηγεωργίου, στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο εμπορικός κόσμος, δηλαδή ο μικρός και αυτοαπασχολούμενος και στα ερωτήματα που πρέπει να δώσει απάντηση είναι:

- Αυτή θα είναι η μελλοντική μας κοινωνία, ένας «παράδεισος» χρεωμένων εμπόρων, ένας απέραντος κήπος σπαρμένος με ακάλυπτες επιταγές;

«Μοναδική απάντηση, μοναδικός δρόμος είναι η σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής που μας αφανίζει και με αυτούς που τη στηρίζουν. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα πανίσχυρο κοινωνικό μέτωπο με τους επαγγελματίες - βιοτέχνες εργαζόμενους με όλους όσοι θίγονται από αυτές τις επιλογές».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 29 Γενάρη, στις 7μμ στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ