Πέμπτη 11 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ
Σφοδρή επίθεση σε εργασιακές σχέσεις και «χαμηλές» τιμές

Προκλητικές δηλώσεις από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δ. Μανιατάκη

Το απεχθές πρόσωπο της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Δ. Μανιατάκης, ο οποίος επιτέθηκε αμείλικτα σε όποια έννοια δημόσιου χαρακτήρα έχει απομείνει στην επιχείρηση, καθώς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ απαίτησε αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά προς όφελος των μετόχων της εταιρείας.

Στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας δήλωσε ότι «ο δρόμος προς την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κάθε άλλο». Και πρόσθεσε ότι «επιχείρηση που δεν έχει τη δυνατότητα να αναπροσαρμόζει τις τιμές με βάση το συνολικό κόστος κινδυνεύει με οικονομική απαξίωση». Επισήμανε ακόμη ότι «το ετήσιο κόστος από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας είναι πρωτοφανές και λειτουργεί, τελικά, μονομερώς υπέρ των ανταγωνιστών της επιχείρησης που δε συμμετέχουν σε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες». Επικαλούμενος το αυξημένο κόστος καυσίμων, ζήτησε άμεση αύξηση των τιμολογίων με ρήτρα καυσίμων ή άλλους τρόπους.

Παρ' όλα αυτά, δε δίστασε να επικαλεστεί το κόστος αυτών των υπηρεσιών και το υψηλό κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών για να απορρίψει τις παραινέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για αναγκαστική πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ σε ...άλλους ιδιώτες. Ωστόσο, το οικονομικό όφελος η ΔΕΗ το αξιώνει προκειμένου να κάνει μπίζνες στα Βαλκάνια με τους Αμερικανούς συνεταίρους της, να ασχοληθεί με τα ...κτηματομεσιτικά μέσω της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της, να συμβάλει στην επικράτηση των ιδιωτών στον ευαίσθητο τομέα της ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Μανιατάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στις εργασιακές σχέσεις στην επιχείρηση, λέγοντας:

  • Στις ΔΕΚΟ ισχύουν, σε σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, «πρωτοφανείς αγκυλώσεις», οι οποίες οδηγούν «στην οικονομική απαξίωση»
  • Απαιτούνται άμεσα αποφάσεις «για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Για τη διαφοροποίηση των αμοιβών με βάση την ατομική παραγωγικότητα»
  • «Οι με ενιαίο τρόπο αναπροσαρμογές των μισθών και ημερομισθίων αμείβουν εκείνους που προσφέρουν λιγότερη εργασία ή αδιαφορούν, ενώ αντίθετα τιμωρούν όσους εργάζονται με αυταπάρνηση»
  • «Πολύ σοβαρά προβλήματα εγκυμονούν τα συστήματα προσλήψεων», καθώς οι ΔΕΚΟ δεν έχουν το δικαίωμα «να προσλαμβάνουν όσους θέλουν και όταν τους έχουν ανάγκη».

Μίλησε ακόμη για «απόλυτη δυσκαμψία στις μετακινήσεις προσωπικού και για «συνεχή εξειδίκευση και επανακατάρτιση» των εργαζομένων, ενώ προειδοποίησε τα στελέχη που έχουν αντίθετη άποψη: «Στελέχη με "δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία" δεν μπορούν να έχουν θέση σε μια επιχείρηση που θα αντιμετωπίζει έναν οξυνόμενο ανταγωνισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ