Παρασκευή 12 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ με ΣΥΝ-χορδία πιέζει για εφαρμογή

Στο στόχαστρο ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

Πιέσεις ασκούνται από το ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση της ΝΔ να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να εφαρμοστεί το ταχύτερο δυνατό το Προεδρικό Διάταγμα 76/2005, το οποίο ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία 2000/34 και διευθετεί το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών. Ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάτω απ' τις αντιδράσεις των γιατρών αλλά και των μεγάλων ελλείψεων στα νοσοκομεία, έφερε τροπολογία στη Βουλή με την οποία γίνεται αναστολή του ΠΔ 76/2005 για ένα εξάμηνο, με τη δυνατότητα να παραταθεί για ένα, επιπλέον, εξάμηνο.

Χτες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ ο υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, Χρήστος Πρωτόπαππας, κατηγόρησε τον υπουργό Υγείας ότι εμπαίζει τους γιατρούς και τους πολίτες και ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις προσπαθεί να αγοράσει πολιτικό χρόνο. Οσον αφορά όμως στο ίδιο το ΠΔ τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. «Αυτές, πρόσθεσε, μπορούν να αντιμετωπιστούν σε διάλογο με τους φορείς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και δεσμεύσεις πριν ή κατά τη διάρκεια της ψήφισης της τροπολογίας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί το ΠΑΣΟΚ προτάσσει την εφαρμογή του ΠΔ αντί των προσλήψεων γιατρών, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, αφού παραδέχτηκε ότι το ΠΔ δυνητικά δίνει τη δυνατότητα αυξομείωσης των ωρών εργασίας, είπε: «Δε μιλήσαμε για όλο το σύστημα δημόσιας Υγείας, μιλήσαμε για το Προεδρικό Διάταγμα και είπαμε να φέρει χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος και της οδηγίας βεβαίως, ξεκαθαρίζοντας με ποιον τρόπο θα γίνει, πόσες προσλήψεις θα γίνουν προκειμένου να υποστηριχτεί η εφαρμογή τους, διότι χρειάζονται προσλήψεις».

Απαντώντας ο Δ. Αβραμόπουλος περιορίστηκε σε λογοπαίγνιο, υποστηρίζοντας ότι οι «κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ "πούλαγαν" από το 1993 έως και το 2003, όχι μόνο τον χρόνο αλλά και τις διεκδικήσεις των γιατρών».

Και η ...συγχορδία

Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει και ο ΣΥΝ μέσω των συνδικαλιστικών σχημάτων που στηρίζει. Ετσι, χτες, οι πέντε εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Ενότητας Γιατρών» στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με κοινή δήλωσή τους καταγγέλλουν τον Δ. Αβραμόπουλο για επ' αόριστο αναβολή του ΠΔ. Κοινή πάντως ήταν η στάση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στη Γραμματεία της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας της ΑΔΕΔΥ, όπου στις 19.12.2006 έθεσαν εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα για την εφαρμογή τόσο του ΠΔ 76/2005 όσο και του προγενέστερου ΠΔ 88/1999.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ