Σάββατο 5 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αγριο «φέσι» στα Ταμεία

Νέα στοιχεία για τη μη καταβολή εκατοντάδων δισ. δραχμών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενάντια και στη νομοθεσία

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επικαλείται τη δύσκολη κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος - προλειαίνοντας το έδαφος για ένα νέο αντιασφαλιστικό ρεσάλτο - την ίδια στιγμή, συνεχίζει την υπονόμευση των Ταμείων, μη καταβάλλοντας κρατικές εισφορές ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), οι οφειλές του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία, μόνο για τους νέους ασφαλισμένους και για την περίοδο 1993-1999, ξεπερνάνε τα 650 δισεκατομμύρια δραχμές. Βέβαια, το πραγματικό μέγεθος της κλοπής - γιατί περί αναίσχυντης κλοπής πρόκειται - ξεπερνάει το 1 τρισ., εάν στα 650 δισεκατομμύρια προστεθούν οι αποδόσεις των κεφαλαίων αυτών, αν καταβάλλονταν κανονικά κάθε χρόνο και αξιοποιούνταν, όπως τα υπόλοιπα αποθεματικά.

Μόνο στα εφτά μεγαλύτερα Ταμεία, οι εισφορές που δεν καταβάλλονται φτάνουν τα 554 δισ. Προς το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, το χρέος του κράτους ανέρχεται στα 446 δισ., στο ΤΕΒΕ 68 δισ., στο Ταμείο Εμπόρων 16 δισ., στο Ταμείο Υγειονομικών (ΤΣΑΥ) 7,5 δισ., στο Ταμείο Νομικών 6,5 δισ., στο ΤΣΜΕΔΕ 7 δισ., και στο ΤΣΑ 3 δισ. δραχμές.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα χρέη αυτά αφορούν μόνο ένα μικρό μέρος από το σύνολο των χρεών του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και, μάλιστα, μιλάμε για εισφορές, που ρητά προβλέπονται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 2084 του 1992. Συγκεκριμένα, με το νόμο αυτό, που άλλαζε προς το χειρότερο τους όρους συνταξιοδότησης και θεσμοθετούσε δυσμενέστερο καθεστώς για τους ασφαλιζόμενους μετά την 1/1/93, προβλέπονταν μεταξύ άλλων, ότι το συνολικό ποσοστό εισφοράς αναπηρίας, γήρατος θανάτου, για ασφαλισμένο, εργοδότη και κράτος στους φορείς κύριας ασφάλισης μισθωτών, ορίζεται σε 30% επί των αποδοχών και κατανέμεται «6,67% σε βάρος των ασφαλισμένων, κατά 13,33% σε βάρος των εργοδοτών και κατά 10% σε βάρος του κράτους» (Αρθρο 22). Αντίστοιχα για τους αυτοαπασχολούμενους, το ποσοστό εισφοράς στους φορείς κύριας ασφάλισης ορίζονταν στο 30% επί του ποσού των ασφαλιστικών κατηγοριών και επιμερίζονταν κατά 20% στους ίδιους και κατά 10% στο κράτος.

Με το άρθρο 35 του ίδιου νόμου, ορίζονταν τα ποσοστά εισφοράς για την ασφάλιση ασθένειας μητρότητας στους φορείς ασφάλισης και επιμερίζονταν ανάλογα. Στους ασφαλισμένους (2,55%), στο κράτος (5,10%) και στον εργοδότη (3,80%). Για τους αυτοαπασχολούμενους, η εισφορά ήταν 7,65% και το κράτος επιβαρυνόταν κατά 3,80%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περίπτωση του ΙΚΑ, προς το οποίο το χρέος φτάνει τα 446 δισεκατομμύρια, το κράτος κάλυψε τις εισφορές του, μόνο το πρώτο έτος ισχύος του νόμου. Από το 1994 όμως - χρονιά που το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην κυβερνητική εξουσία - δεν καταβάλλονται όλα τα ποσά. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, από τα 771 δισ. αποδόθηκαν μόνο τα 326, τα υπόλοιπα 446 περίπου δισ. πήγαν υπέρ ΟΝΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ