Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτείται μαχητικός συντονισμός

Την Κυριακή θα γίνει σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Κατερίνη, με στόχο να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην ασυδοσία των γαλακτοβιομηχάνων

Σε σειρά νέων κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς βαρέθηκαν να ακούνε για καρτέλ στο γάλα, αλλά από ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους δεν είδαν τίποτα μέχρι τώρα. Οι τιμές τόσο στο αγελαδινό γάλα όσο και στο αιγοπρόβειο γνώρισαν τους τελευταίους μήνες σημαντική μείωση. Και οι γαλακτοβιομήχανοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να ποδοπατούν τις τιμές στο γάλα. Μπρος στην άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χρειάζεται αγωνιστικός συντονισμός. Ηδη έχει πρoγραμματιστεί σύσκεψη κτηνοτρόφων στην Κατερίνη στις 28/1 στις 12 το μεσημέρι στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με πρωτοβουλία του συλλόγου κτηνοτρόφων της Πιερίας και στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι κτηνοτρόφων και από άλλες περιοχές.

Οι αρνητικές επιπτώσεις, λόγω της εφαρμογής των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, είναι εμφανείς σε κάθε κτηνοτρόφο, ενώ οι εισοδηματικές ψευτο-αντισταθμίσεις που δόθηκαν στο αγελαδινό γάλα και οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις στην αιγοπροβατοτροφία, δημιούργησαν συνθήκες για την πιο άγρια εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο. Τη χαριστική βολή τους την έδωσε το καρτέλ στις τιμές γάλακτος, που από τη μια μειώνει την τιμή παραγωγού πάνω κι από 20% και παράλληλα αυξάνει ακόμα περισσότερο την τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων για τον καταναλωτή.

Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους της Κεντρικής Μακεδονίας, οι μικρές μονάδες παραγωγής γάλακτος απειλούνται με «λουκέτο», καθώς οι κάτοχοί τους θα αναγκαστούν να πουλήσουν τα ζώα τους και τις ποσοστώσεις γάλακτος που τους αναλογούν. Δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να αντέξουν τη μείωση των τιμών από τις γαλακτοβιομηχανίες, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και στο υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στα χρέη που έχουν στις τράπεζες.

Τονίζουν ότι αν δε ληφθούν μέτρα στήριξης από την Πολιτεία και αν συνεχιστεί το καρτέλ στις τιμές, ο αριθμός των κτηνοτρόφων θα συρρικνωθεί το επόμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό. Με τα στοιχεία που παραθέτουν, το Δεκέμβρη οι αιγοπροβατοτρόφοι πούλησαν στις εταιρείες προς 0,75-0,82 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η τιμή ήταν 0,97-0,98 ευρώ. Παράλληλα, το κόστος παραγωγής αυξάνει, για ζωοτροφές και λοιπά, περίπου κατά 20% μέχρι και 30%.

«Παρ' όλα όσα λέγονταν για το χτύπημα που θα έδινε η Πολιτεία στο καρτέλ των γαλακτοβιομηχανιών, οι τιμές που συνεχίζουν να δίνουν οι εταιρείες είναι εξευτελιστικές και χρόνο με το χρόνο πληρώνουν λιγότερα, ενώ ο παραγωγός για να αγοράσει για παράδειγμα καλαμπόκι θα πρέπει να πληρώνει τώρα 0,23 ευρώ το κιλό από 0,15 που το αγόραζε πέρσι», δηλώνει ο Γιάννης Σκούφας, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων της Πιερίας και στέλεχος της ΠΑΣΥ.

«Το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, συνεχίζει. Οι περισσότεροι γαλακτοπαραγωγοί είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες. Μπροστά στην κατάσταση αυτή πολλοί συνάδελφοί μας σκέφτονται σοβαρά να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους. Σε χειρότερη θέση είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι. Για να πάρουν δάνεια προκειμένου να δημιουργήσουν μια μονάδα, θα πρέπει να ξοδέψουν ένα σωρό χρήματα για άδειες και ΦΠΑ. Στο τέλος διαπιστώνουν ότι μπήκαν σ' ένα φαύλο κύκλο με τις διαδικασίες και τους ελέγχους για να διατηρήσουν τη μικρή τους επιχείρηση. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα προγράμματα έγιναν για την εξυπηρέτηση των πολυεθνικών και των τραπεζών», καταλήγει ο Γιάννης Σκούφας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ