Παρασκευή 26 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Ακρατη κυβερνητική υποκρισία

«Εθνική Επιτροπή»... διαλόγου για την αντιμετώπιση του «φαινομένου». Υπαίτιοι της κακοδαιμονίας οι μικρές επιχειρήσεις, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, λέει η κυβέρνηση

Στη σύσταση «Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ καλώντας για «διάλογο» τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους. Είναι απόλυτα φανερό ότι μια τέτοια συζήτηση και μάλιστα κάτω από τους όρους που βάζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει την ουσία της εφαρμοζόμενης φορολογικής πολιτικής, της πολιτικής εκείνης που στέκεται απλόχερη σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου με τις επίσημα θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις και διευκολύνσεις.

Ο υπουργός Οικονομίας - Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό εγχείρημα και δίνοντας το στίγμα της διαφημιστικής εκστρατείας που θα κλιμακωθεί στο επόμενο διάστημα, υποστήριξε πως «κάθε φορά που ένας πολίτης δε ζητάει απόδειξη, κάτι θα λείψει», προσθέτοντας πως «δε θα γίνει μια σχολική αίθουσα, δε θα αγοραστεί ένας αξονικός τομογράφος, κάποιο επίδομα προς κάποιον που έχει ανάγκη δε θα μπορέσει να αυξηθεί»... Είναι απόλυτα φανερή η παγίδα που επιχειρούν να στήσουν: Ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορούν και από πάνω τα λαϊκά στρώματα, ότι τάχα είναι συνυπεύθυνα στην πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Και δεν είναι μόνο οι απλόχερες φοροελαφρύνσεις στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και αυτή του ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται σε κάθε είδους μέτρα στήριξης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Για παράδειγμα, από τις χαριστικές ρυθμίσεις στα λεγόμενα αφορολόγητα αποθεματικά, οι τράπεζες και άλλοι τσεπώνουν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, χώρια τις άλλες διευκολύνσεις. Είναι απόλυτα φανερό η όποια μικροαπόδειξη για αγορά εμπορεύματος ή κάποιας υπηρεσίας δεν μπορεί να συγκριθεί, ούτε και να συγκαλύψει την επίσημη ασυλία στους ισχυρούς. Η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να τσουβαλιάσει τους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ και τους τραπεζίτες μαζί με τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της συνυπευθυνότητας και του «κοινωνικού εταιρισμού».

Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να στρέψει αλλού τη συζήτηση: Ο υπουργός Οικονομίας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφερόμενος στα εισοδήματα του 2004 είπε πως «σχεδόν ένας στους δυο επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα από το μέσο εισόδημα του μισθωτού, και ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις επιτηδευματίες δηλώνει καθαρά κέρδη λιγότερα από τις απολαβές του μέσου συνταξιούχου». Συμπλήρωσε δε ότι «το 60% περίπου του συνόλου των κατηγοριών επιτηδευματιών δεν αποφέρει καθαρά κέρδη μεγαλύτερα από ένα μέσο μισθό. Ενώ το ίδιο ισχύει και για το 25% των επαγγελματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με μια μέση σύνταξη». Το μόνο που δεν είπε ο υπουργός, επειδή προφανώς έχει διαφορετικές στοχεύσεις, είναι ότι αυτά ακριβώς τα στοιχεία δεν είναι καινούρια και εμφανίζονται στις φορολογικές δηλώσεις τουλάχιστον από τη δεκαετία του '70. Η κυβέρνηση και η διαφημιστική καμπάνια επιχειρεί να ενοχοποιήσει τους επαγγελματίες, κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους, και ταυτόχρονα να αποενοχοποιήσει τις ισχυρές επιχειρήσεις και την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομίας εγκαινιάζοντας το αναβαθμισμένο πληροφορικό σύστημα της Εφορίας (TAXIS) είπε πως στο επόμενο διάστημα θα υπάρχουν δυνατότητες «συνδυαστικών διασταυρώσεων» ανάμεσα σε διαφορετικά στοιχεία (Ε3, εκκαθαριστικές ΦΠΑ, καταστάσεις πελατών - προμηθευτών) προσθέτοντας πως στο εξής οι δυνατότητες αποκάλυψης της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγάλες.

Ταυτόχρονα και εκτός από το φόβητρο του TAXIS επισύρουν και την πιθανότητα «αυστηροποίησης» των ποινών, με τον υπουργό να δηλώνει: «είναι ζήτημα που θα εξετάσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ