Τρίτη 30 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Μαχητικός προσανατολισμός

Μαζική σύσκεψη εκπροσώπων κτηνοτροφικών συλλόγων από 10 νομούς της Β. Ελλάδας, προχτές Κυριακή, στην Κατερίνη

Στην πραγματοποίηση κινητοποιήσεων στις αρχές Φλεβάρη προσανατολίζονται οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας, αλλά και των γειτονικών νομών, μετά από απόφαση που έλαβαν στη διάρκεια σύσκεψής τους που πραγματοποιήθηκε προχτές Κυριακή στην Κατερίνη. Στη σύσκεψη που διοργάνωσε o Σύλλογος Αιγοπροβατοτρόφων Ν. Πιερίας και συμμετείχαν κτηνοτρόφοι από 10 νομούς της Βόρειας Ελλάδας, εκλέχθηκε Επιτροπή Αγώνα η οποία μετά από επαφές με τοπικούς φορείς θα καταλήξει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Οπως τονίστηκε από τους αιγοπροβατοτρόφους, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της μείωσης των τιμών που επιβάλλουν οι γαλακτοκομικές μονάδες. Ανέφεραν ότι αν δε ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία και αν συνεχιστεί το καρτέλ στις τιμές, ο αριθμός των κτηνοτρόφων θα συρρικνωθεί το επόμενο διάστημα σε μεγάλο βαθμό.

Συγκεκριμένα, οι εταιρείες αγοράζουν το γάλα από τους αιγοπροβατοτρόφους προς 0,75-0,82 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι η τιμή ήταν 0,97-0,98 ευρώ. Επιπλέον το κόστος παραγωγής για τον αγρότη φέτος είναι ιδιαίτερα αυξημένο λόγω των υψηλών τιμών των ζωοτροφών, των αυξήσεων σε πετρέλαιο, ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα και στον τεχνολογικό εξοπλισμό. Μάλιστα, την ώρα που η χώρα μας πληρώνει τεράστια ποσά για εισαγωγή προϊόντων ζωικής παραγωγής, το εισόδημα του κτηνοτρόφου όλο και μειώνεται.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Ν. Πιερίας Γιάννης Σκούφας, οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας είναι αγανακτισμένοι γιατί ακούνε για καρτέλ στο γάλα, αλλά από ουσιαστικά μέτρα προστασίας τους δεν είδαν τίποτα μέχρι τώρα, αντίθετα οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν όλο και μικρότερες τιμές στους παραγωγούς.

«Αυτό που ζούμε, πρόσθεσε, είναι οι αρνητικές επιπτώσεις, από την εφαρμογή των αποφάσεων της νέας ΚΑΠ, ενώ οι εισοδηματικές ψευτο-αντισταθμίσεις που δόθηκαν στο αγελαδινό γάλα και οι αποδεσμευμένες επιδοτήσεις δημιούργησαν συνθήκες για την πιο άγρια εκμετάλλευση από το μεγάλο κεφάλαιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ