Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Το θέμα των απαράδεκτων συμβάσεων εργασίας των καθαριστών και καθαριστριών δημόσιων σχολείων και τον εμπαιγμό που υφίστανται αυτοί οι εργαζόμενοι - όπως και χιλιάδες άλλοι συμβασιούχοι - ανέδειξε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και «ο εμπαιγμός, όπως και χιλιάδων άλλων συμβασιούχων, συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν από εκείνες του ΠΑΣΟΚ». Σημειώνει ακόμη: «Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου συνολικά 7.826 καθαριστριών και καθαριστών. Οι υπόλοιποι 3.976 εργαζόμενοι που απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο εργασίας θα είναι με συμβάσεις έργου και σύμφωνα με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής, με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, 55/98 (άρθρο 21, παράγραφος 1), "απαγορεύεται η συνέχιση ή ανανέωση των συμβάσεών τους". Επιπλέον, από αυτούς που η σύμβασή τους μετατρέπεται σε αορίστου χρόνου μόνο για τους 5.542 αποφασίστηκε η σύσταση οργανικών θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ 2.282 θα είναι με μερική απασχόληση, από τους οποίους το 30% (1.951) θα δουλεύουν από μισή μέχρι τέσσερις ώρες την ημέρα».

Ακόμα, τονίζει: «Ο διαχωρισμός εργαζομένων, που παρέχουν την ίδια εργασία, σε δυο, τρεις ή παραπάνω κατηγορίες, είναι απαράδεκτη τακτική. Εκτός των άλλων αρνητικών θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα που όχι μόνο θα αμείβονται με ψίχουλα αλλά θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα και με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για τη συνταξιοδότησή τους».

Το ΚΚΕ ζητά να καταργηθούν όλες οι απαράδεκτες συμβάσεις (έργου, ορισμένου χρόνου, κλπ.) και να μονιμοποιηθούν όλες οι καθαρίστριες χωρίς νομικά τερτίπια, όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά (7ωρο, 35ωρο, 5ήμερο) και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενταξη στα βαριά και ανθυγιεινά όλων αυτών που εργάζονται στην καθαριότητα χωρίς εργασιακούς, μισθολογικούς διαχωρισμούς αλλά και πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού σε κάθε σχολική μονάδα για ουσιαστική και σωστή αντιμετώπιση των αναγκών υγιεινής λειτουργίας των σχολείων και όχι όπως γίνεται σήμερα. Ακόμα, ζητά να καλυφθεί η μισθοδοσία τους από το υπουργείο Παιδείας και όχι από τρίτους (π.χ., δήμους) και το συνυπολογισμό όλων των χρόνων προϋπηρεσίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ