Πέμπτη 8 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΪΡΟ.-- Την άμεση απελευθέρωση του Αϊμάν Νουρ, ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Φιλελευθέρου Κόμματος», ζήτησε από τον Αιγύπτιο ομόλογό της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ο Νουρ κρατείται κατηγορούμενος για πλαστογραφία των εγγράφων που οδήγησαν στην ίδρυση του κόμματός του.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο ΟΗΕ ενέκρινε τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία του πρώην Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, μετά την αποδοχή της πρότασης από την εναπομείνασα λιβανική κυβέρνηση Σινιόρα, κίνηση που χαρακτηρίζεται «αντισυνταγματική» από την αντιπολίτευση που συνεχίζει τις διαμαρτυρίες. Η «Χεζμπολάχ», από την άλλη, ανήρτησε, χτες, λάβαρα και σημαίες της στο νότο, ορατά από την ισραηλινή πλευρά, για «να αποδείξει ότι το Ισραήλ απέτυχε στο στόχο του να μην εμφανιστεί ποτέ η οργάνωση στην περιοχή».

ΠΑΡΙΣΙ.-- Αρχισε η δίκη του εκδότη του σατιρικού περιοδικού «Charlie-Hebdo» που μηνήθηκε από την Οργάνωση των Τεμενών του Παρισιού και την Ενωση Ισλαμικών Οργανώσεων ότι «δημοσίευσε τα πολυσυζητημένα σκίτσα του Μωάμεθ επιδιώκοντας συνειδητά να προκαλέσει και να προσβάλει μια κατηγορία πολιτών, στη βάση της θρησκείας τους». Υπέρ της δημοσίευσης των σκίτσων τάχθηκε ο προεδρικός υποψήφιος Νικολά Σαρκοζί. Αν καταδικαστεί, ο εκδότης του περιοδικού απειλείται με 6μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 22.000 ευρώ.

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.-- Αναβολή για τις επόμενες μέρες πήρε το θέμα που έφεραν προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τα κόμματα της ολιγαρχίας Partido Liberal Constitucionalista (PLC) και Alianza Liberal Nicaraguense (ALN) περί καταστροφής 600 πυραύλων «SAM-7» και διατήρηση μόνο περίπου 400 για αμυντικούς σκοπούς. Ενέργεια στην οποία έχει διαφωνήσει πλήρως ο πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ενας εργαζόμενος σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανθρακωρυχείο στην Κολομβία και άλλοι οκτώ παραμένουν παγιδευμένοι, τρεις μέρες μετά από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε σε άλλο ορυχείο της χώρας και προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 32 ανθρώπων.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ενοπλοι ντυμένοι με στρατιωτικές στολές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και σκότωσαν επτά άτομα στο Ακαπούλκο, πάρα την ανάπτυξη ειδικών και στρατιωτικών δυνάμεων για την καταστολή της βίας ανάμεσα στις αντίπαλες συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η επίσημη κινεζική εφημερίδα «China Daily», επικαλούμενη έρευνα πανεπιστημιακών, ανέφερε χτες ότι το ποσοστό όσων θρησκεύονται στην Κίνα ενδέχεται να φθάνει τα 300 εκατ. πολίτες, έναν αριθμό υπερτριπλάσιο των επισήμων εκτιμήσεων. 67% όσων δήλωσαν πιστοί ανήκουν στο βουδισμό, τον ταοϊσμό, το χριστιανισμό και στο ισλάμ, ωστόσο σημειώνεται και ο αξιοσημείωτος αριθμός όσων δηλώνουν πως πιστεύουν σε δράκους και το θεό της τύχης.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Αεροσκάφος τύπου «Mirage» της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν συνετρίβη χτες στο κεντρικό τμήμα της χώρας λόγω τεχνικής βλάβης. Δε σημειώθηκαν τραυματισμοί στο έδαφος, ενώ ο πιλότος του μαχητικού, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, έκανε χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματός του και διασώθηκε.

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.-- Το σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης ενέκριναν την Τρίτη σε κλειστές συνεδριάσεις οι ηγετικές ομάδες των Χριστιανοδημοκρατών, των Εργατικών και της Χριστιανικής Ενωσης, όπου στην ολλανδική βουλή θα ελέγχουν 80 από τις 150 συνολικά έδρες. Χτες μάλιστα ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί αμνηστία στους περίπου 30.000 παράνομους μετανάστες που έφτασαν στην Ολλανδία πριν το 2001.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Παγκόσμιο δίκτυο παιδικής πορνογραφίας ξεσκέπασαν οι αυστριακές διωκτικές αρχές, στο οποίο ενέχονται περίπου 2.360 ύποπτοι σε 77 χώρες και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών Γκίντερ Πλάτερ, ο οποίος αποκάλυψε ότι ανάμεσα στους Αυστριακούς υπόπτους υπάρχουν σπουδαστές, κυβερνητικοί υπάλληλοι και συνταξιούχοι ηλικίας 17 έως 69 ετών.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Σχεδόν το 80% των Πολωνών διαφωνούν με τη στρατιωτική παρουσία της χώρας τους στις αποστολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εξέφρασε τη στήριξή του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που μεταδόθηκε την Τρίτη από το πρακτορείο ειδήσεων «PAP» της χώρας.

ΣΟΦΙΑ.-- Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ, αποφάσισε χτες την παράταση της παραμονής των βουλγαρικών στρατευμάτων στο Ιράκ κατά ένα χρόνο, ωστόσο η απόφαση θα πρέπει να εγκριθεί και από το κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ