Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα

Μετά από τρεις βδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών στο νότο του Νεπάλ με 27 νεκρούς, εξαιτίας της εξέγερσης της μειονότητας των Μαντέσι, που ζητούσε αυξημένη αντιπροσώπευση στο Κοινοβούλιο και διευρυμένη αυτονομία, η κατάσταση φαίνεται εξομαλύνθηκε. Ο πρωθυπουργός της χώρας Γκίριτζα Πράσαντ Κοϊράλα και η κυβέρνηση των 7+1 κομμάτων (των επτά μεγαλύτερων στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, συν το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό) εξήγγειλαν διάλογο, υποσχέθηκαν άμβλυνση των διακρίσεων σε βάρος της μειονότητας, εξασφάλιση εδρών στην επόμενη Βουλή για τη μειονότητα, καθώς και την πρόβλεψη για ομοσπονδιακή κρατική δομή στο υπό κατάρτιση νέο Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος του MJF, του μειονοτικού κινήματος, Ουπέντρα Γιαντάβ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις του Κοϊράλα, καλωσόρισε την έκκλησή του για διάλογο και ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Ο Γιαντάβ κατηγορούσε τις «κυρίαρχες ελίτ» του Νεπάλ - αναφερόμενος κυρίως στην, πιστή έως και σήμερα στο παλάτι, κυρίαρχη τάξη των μεγαλογαιοκτημόνων και των επιχειρηματιών - που είχαν «στραγγαλίσει» κάθε πιθανότητα ανάπτυξης στις μειονοτικές περιοχές. Οι Μαντέσι (33-45% του πληθυσμού 27 εκατ. στο Νεπάλ) είχαν πολύ μικρή αντιπροσώπευση στον κρατικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η κρίση ανέκυψε στη μέση της «πολιτικής διαδικασίας» για τη συγκρότηση της επόμενης Βουλής διαμέσου εκλογών, τη διοργάνωση δημοψηφίσματος για το πολιτειακό (που πολλά κόμματα της κυβέρνησης εκτιμούν ότι θα βάλει ταφόπλακα στη μοναρχία, αν και το Κογκρέσο του Κοϊράλα δεν το εύχεται ακριβώς), και της ειρήνευσης μετά από 10 και πλέον χρόνια εμφυλίου στο Νεπάλ. Ωστόσο, το θέμα δεν έχει ακόμη επιλυθεί...


Μπ.Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ