Κυριακή 11 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης

Γρηγοριάδης Κώστας

Μετά τη συζήτηση στη Βουλή, της πρότασης μομφής του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, αναπτύσσεται μια χυδαία επίθεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο ΚΚΕ.

Με επιχειρήματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα συκοφαντούν το ΚΚΕ και υποστηρίζουν ότι υπάρχει «ανίερη» συμμαχία του με τη ΝΔ.

Το «φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης» πάει γάντι. Δεν είναι ανάγκη να πάμε πολύ πίσω. Πρόσφατες είναι οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για βασικά ζητήματα που απασχολούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Στα καίρια ζητήματα ταυτίζεται με τη ΝΔ στις επιλογές της ΕΕ, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και στη στρατιωτικοποίησή της, στις επεμβάσεις της, παντού.

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στο κεντρικό πρόβλημα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και στο άρθρο 16, συμφώνησε καθαρά ο πρόεδρός του κ. Γ. Παπανδρέου. Και στα άλλα υπό αναθεώρηση άρθρα η συναίνεση με τη ΝΔ είναι σαφής. Πέρα από περικοκλάδες, επιμέρους διαφοροποιήσεις, η βασική του γραμμή είναι ίδια με αυτή που υποστήριξε στην αναθεώρηση του 2001. Το ΠΑΣΟΚ υλοποίησε αυτές τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Τις θεσμοθέτησε και την εφαρμογή τους συμπληρώνει και ολοκληρώνει η ΝΔ.

Στην αντιμετώπιση των αγωνιστικών διεκδικήσεων της εργατικής τάξης, επαίνεσε τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ στην αύξηση των 0,77 ευρώ την ημέρα στα κατώτερα μεροκάματα. Συμφωνεί στην εγκληματική ρύθμιση των συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εκεί που δίνουν μισή δουλιά, μισή αμοιβή, ουσιαστικά μισή ζωή για την αντιμετώπιση, δήθεν, της ανεργίας. Συναινεί στον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων, στην ανάπτυξη καμερών, που παρακολουθούν, ελέγχουν τους αγώνες των εργαζομένων. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, προσπαθεί να εμφανίζεται φιλολαϊκό, συκοφαντώντας ταυτόχρονα το ΚΚΕ, για δήθεν συνεργασία ή ανοχή του στην πολιτική της ΝΔ. Η ταύτιση των θέσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, στη συνεχή λήψη μέτρων για την ασύδοτη κερδοφορία του κεφαλαίου, για τη συρρίκνωση της τιμής της εργατικής δύναμης, οδηγεί σε αντικομμουνιστικές, συκοφαντικές επιθέσεις προς το ΚΚΕ.

Για να αντιμετωπίσουμε την προβοκατόρικη επίθεση, η δουλιά στις μάζες είναι ανάγκη να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ακόμη πιο έντονης μαχητικής δραστηριότητας. Τώρα που αναπτύσσεται η καμπάνια του Κόμματος για την Παιδεία, να ξαναδούμε την προηγούμενη εμπειρία και το ρόλο των κομμουνιστών, τον τρόπο επαφής, επικοινωνίας και δουλιάς με τους εργάτες, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τη νεολαία. Το μέλος του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, με το «Ριζοσπάστη», κάθε πρωί, γινόταν κήρυκας, προπαγανδιστής των θέσεων, της πολιτικής του Κόμματος. Στη δουλιά, στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στην επιχείρηση, στο σχολείο, στο καφενείο, μέχρι το ΚΑΠΗ, συζητά, προβάλλει την πολιτική του Κόμματος. Ανταλλάσσει προβληματισμούς. Ανατρέπει επιχειρήματα των αστικών δυνάμεων που διοχετεύονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τους μηχανισμούς των κυρίαρχων δυνάμεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ. Πείθει τους συναδέλφους του ότι για τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, για την ακρίβεια στις υπηρεσίες των πρώην ΔΕΚΟ, για τις απολύσεις σε εργοστάσια και τόπους δουλιάς, για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, για την επιδείνωση της κατάστασης στη δημόσια Υγεία, τη συνεχή υποβάθμιση της Παιδείας, για τη συρρίκνωση δικαιωμάτων στην Κοινωνική Ασφάλιση, τη συνεχή παραβίαση δημοκρατικών, συνδικαλιστικών, πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας έχει τεράστια ευθύνη η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δε θα προχωρούσαν τα αντιδραστικά μέτρα της ΝΔ, εάν δεν είχαν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ή τη δήθεν διαφωνία του σε δευτερεύοντα ζητήματα. Ας μην προσπαθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να βρει αντίπαλο. Είμαστε αντίπαλοι με την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Τις συνέπειες των αναδιαρθρώσεων τις πληρώνει η εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η νεολαία. Αντιπαλεύουμε αυτή την πολιτική. Δουλεύουμε για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων για την ανατροπή της. Αλλά δε σταματάμε σ' αυτό. Πάμε παραπέρα. Παλεύουμε για ριζικές αλλαγές, για μια άλλη κοινωνία. Για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου. Για το σοσιαλισμό.

Μια άλλη παράμετρος που απαντά στο ποιος είναι «δεξιός ψάλτης» είναι η στάση στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα κοινά ψηφοδέλτια των συνδικαλιστικών παρατάξεων οι οποίες στηρίζονται από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, στην Ομοσπονδία Φαρμάκου, η συμφωνία τους στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά για την αναγνώριση νόθων αντιπροσώπων. Στις δημαιρεσίες στελέχη της ΝΔ πήραν υψηλές θέσεις διοίκησης π.χ. στο Δήμο Πειραιά. Στην Κέρκυρα, στην Καλλιθέα, στις δημοτικές εκλογές συμμάχησε το ΠΑΣΟΚ με το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη. Στην Καρδίτσα όρισαν πρόεδρο στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης στέλεχος της ΝΔ. Εκεί στην Καρδίτσα που συκοφαντούσαν το ΚΚΕ για συνεργασία με τη ΝΔ. Συμφωνούν στη γενική πολιτική κατεύθυνση για ΤΑ επιχείρηση, φορομπηχτική, μέσο προώθησης αντιλαϊκών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. Στο εργασιακό, το κοινωνικό, το οικονομικό. Στην ΚΕΔΚΕ ταυτίζονται οι θέσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ο ΣΥΝ ακολουθεί από κοντά με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Η κυρίαρχη αντίληψη για την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών στην Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια προωθείται συστηματικά. Δηλαδή, τι θέλει να μας πει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; Εχει άλλη άποψη για τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις;

Ας μιλήσουμε και για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, τις περίφημες ΣΔΙΤ. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ συμφώνησαν απόλυτα. Τις εφαρμόζουν ήδη, δίνοντας απλόχερα ζεστό χρήμα στους πάσης φύσεως εργολάβους.

Αλλά και για τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, για τις βάρβαρες επιδρομές εναντίον λαών και χωρών ο κ. Παπανδρέου όχι μόνον δε βγάζει άχνα, αλλά τις στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και όλες του τις ιδιότητες. Είτε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είτε ως πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μη μας πει τώρα ότι και στη Λέσχη Μπίλτενμπεργκ, ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συμμετέχουν, κατακεραυνώνουν τον «άγριο καπιταλισμό»;

Πρώτος στόχος του ΚΚΕ είναι η πολιτική του δικομματισμού. Πρώτη είναι η ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ. Αλλά δε θα αφήσουμε στο απυρόβλητο την, δήθεν, αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε ευθύνες χτες, έχει και σήμερα. Αυτά που έκανε ως κυβέρνηση, αυτά που κάνει ως αντιπολίτευση για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θα τα στηλιτεύουμε.

Να, γιατί χρειάζεται να ξαναθυμηθούμε τον «παραδοσιακό» τρόπο δουλιάς των κομμουνιστών, τη δουλιά του μυρμηγκιού. Μελέτη του «Ριζοσπάστη», καλή γνώση των γενικών θέσεων του Κόμματος, αλλά και της επικαιρότητας. Ανοιγμα συζητήσεων παντού. Προβολή αυτών των θέσεων. Αποκάλυψη της πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της διγλωσσίας του ΣΥΝ.

Ας καταπιαστούμε πιο δραστήρια με αυτά τα προβλήματα. Ας ενισχύσουμε τα επιχειρήματά μας. Με αποφασιστικότητα, πειστικότητα, με την υπεροχή της αλήθειας, ας ανοίξουμε τη συζήτηση με τον κόσμο του μόχθου. Με εργάτες, άλλους εργαζόμενους είτε ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, είτε πιστεύουν ότι μπορεί να «τακτοποιηθούν» σε μια θέση, προσωρινή, με ελαστικές σχέσεις εργασίας από τη ΝΔ.

Να απαντάμε καθαρά, ολοκληρωμένα σ' αυτούς που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συμπεριφερθεί καλύτερα από τη ΝΔ, ότι έχει άλλο στιλ, άλλον τρόπο διοίκησης. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι να αντιληφθούν ότι ανεξάρτητα από τη μορφή, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ υπηρετούν το ίδιο αντιλαϊκό ταξικό σύστημα, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.

Ας μιλήσουμε με όλους, για όλα. Εκεί θα διαπιστώσουμε ότι πολλοί είναι αυτοί που συμφωνούν στη γενική μας αντίληψη και όχι μόνο. Ας κάνουμε το βήμα να τους καλέσουμε στην κοινή δράση για τα προβλήματα και στη γενικότερη πάλη για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Εκεί μπορούμε να τους πείσουμε ότι η πολιτική της ΝΔ και αυτή που ακολουθεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές. Αυτός είναι μονόδρομος για το ΚΚΕ.


Του
Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ