Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
Καυγάς για το «ποιος αντιγράφει ποιον»

Καυγάς για το «ποιος αντιγράφει ποιον» ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ μετά την απροκάλυπτη συμφωνία των δύο κομμάτων στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, επιβεβαιώνοντας την απόλυτη ταύτισή τους στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις γενικότερα.

Η κυβέρνηση χαιρέτισε τη στήριξη που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου στο νόμο - πλαίσιο με την προχτεσινή ομιλία του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, φροντίζοντας βέβαια ταυτόχρονα να καταδείξει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ που «σύρεται» πίσω από τις κυβερνητικές θέσεις. Γενικότερα, οι «παλινωδίες» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αξιοποιούνται πολλαπλώς από την κυβέρνηση, κυρίως όμως για να πλήξουν τους αγώνες των φοιτητών, ενισχύοντας τον ισχυρισμό ότι οι αντιδραστικές αλλαγές στα πανεπιστήμια είναι «απαίτηση της κοινωνίας» και αυτοί που αντιδρούν είναι «μια μειοψηφία».

Μετά την Μαρ. Γιαννάκου που αναγνώρισε προχτές στη Βουλή τη «διακριτική» στήριξη που πρόσφερε ο Γ. Παπανδρέου, σειρά πήρε χτες ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ στη γραμμή της συναίνεσης. «Το ότι αναγνωρίζει την ορθότητα των επιλογών της σημερινής κυβέρνησης για το θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ευχάριστο», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναγνωρίζοντας ωστόσο σε άλλο σημείο ότι οι προτάσεις που κατέθεσε προχτές ο Γ. Παπανδρέου για τις «αλλαγές» στα ΑΕΙ είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές της κυβέρνησης. «Τα τέσσερα σημεία που κατέθεσε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Παπανδρέου δε θα έλεγα ότι είναι ταυτόσημα, αλλά είναι πολύ κοντινά, ανταποκρίνονται στις λεπτομερειακές τελικές προτάσεις, οι οποίες έχουν εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή», παραδέχτηκε.

Βέβαια, όταν η συζήτηση τέθηκε στη βάση «ποιος αντιγράφει ποιον» ο αναπληρωτής εκπρόσωπος πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα, αν και είχε παραδεχτεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις που απλά ταυτίζονται με αυτές της κυβέρνησης.

«Με την τοποθέτηση την οποία έκανε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου (προ)χτες στη Βουλή, προφανώς το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που αντιγράφει το πρόγραμμα και την πολιτική την οποία εφαρμόζει η ΝΔ στα θέματα της Παιδείας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», δήλωσε, ενώ γενικότερα για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δε γνωρίζω να έχει πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ».

  • Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να συγκαλύψει την απροκάλυπτη ταύτιση των θέσεων της κυβέρνησης με τις προχτεσινές προτάσεις του Γ. Παπανδρέου για την ανώτατη εκπαίδευση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Ευθυμίου ισχυρίστηκε χτες ότι «η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ριζικά διαφορετική από το νομοσχέδιο της ΝΔ».

Ο Π. Ευθυμίου ...ξεχνώντας ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μην αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ενίσχυσε με τις αντιδραστικές του προτάσεις, υποστήριξε ότι ο νόμος - πλαίσιο «όχι μόνον δε λύνει κανένα ζήτημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης αλλά θα επιβαρύνει τα υπάρχοντα και θα προσθέσει νέα προβλήματα». Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να σημειώσει επαναφέροντας την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Καραμανλή»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ