Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Παρέλαση «προθύμων» υπέρ του νόμου - πλαισίου

Στήριξη των αντιδραστικών αλλαγών από επιλεγμένους πρυτάνεις, εκπροσώπους των «1.000» και προέδρους ΤΕΙ

Αυτό που στα πανεπιστήμια χαρακτηρίζεται ήδη «νόμος έκτρωμα», στην αστικοδημοκρατική Βουλή βρήκε τους έτοιμους από καιρό υποστηριχτές του

Eurokinissi

Αυτό που στα πανεπιστήμια χαρακτηρίζεται ήδη «νόμος έκτρωμα», στην αστικοδημοκρατική Βουλή βρήκε τους έτοιμους από καιρό υποστηριχτές του
Σε βήμα υποστηρικτών της αντιδραστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μετατράπηκε η Βουλή κατά τη χτεσινή ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης του σχεδίου για το νέο νόμο - πλαίσιο.

Από το βήμα της Βουλής παρέλασαν, κατ' επιλογήν της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όσοι κατά καιρούς έχουν βάλει πλάτες στην προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής (Σύνοδος πρυτάνεων και προέδρων ΤΕΙ, ΕΣΥΠ, κίνηση των «1.000» και ΔΑΠ), που έσπευσαν να δώσουν στήριξη στις αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκφράστηκε διαφωνία στο σχέδιο νόμου, παρά μόνο «προτάσεις» επιμέρους ρυθμίσεων και διευκρινίσεων.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Λ. Απέκης, κατέθεσε υπόμνημα με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και αποχώρησε. Ενδεικτικό της απαξίωσης με την οποία αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση πανεπιστήμια και φορείς πανεπιστημιακών και φοιτητών είναι ότι ο πρόεδρος της επιτροπής, Α. Σπηλιόπουλος, σημείωσε πως «κάλεσα τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ όπως υποχρεούμουν», αλλά «προσωπικά δε θα τον καλούσα», χαρακτηρίζοντάς τον «πρόεδρο του 5%».

Οι πρυτάνεις...

Διαλύοντας κάθε αυταπάτη για το περιεχόμενο και τους στόχους των προτάσεων της Συνόδου των πρυτάνεων και των τεσσάρων πρυτάνεων που είχαν καταθέσει πρόταση «πυρόσβεσης» των κινητοποιήσεων, ο προεδρεύων της Συνόδου των πρυτάνεων, Κ. Μπαγιάτης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σημείωσε ότι η «ομόφωνη πρόταση της Συνόδου των πρυτάνεων συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου» και αναφέρθηκε σε ορισμένες επιπλέον προτάσεις. Αποδεχόμενος τις ρυθμίσεις για τις τετραετείς συμφωνίες, ζήτησε διευκρινίσεις για το «τι γίνεται όταν δεν τηρούνται οι όροι των τετραετών συμφωνιών». Και τόνισε ότι «αν δεν τηρήσω» τους όρους ως πανεπιστήμιο «την επόμενη τετραετία να μου κόψει τη χρηματοδότηση (!), αλλά να είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τους όρους». Ενώ επισήμανε ότι δεν υπάρχει «αυτοτέλεια αν το πανεπιστήμιο δεν καθορίζει τον αριθμό των εισακτέων» και «το ποιοι μπαίνουν μέσα», δηλαδή τα κριτήρια εισαγωγής. Και πρότεινε οι φοιτητές να εισάγονται στη σχολή και μέσα «σε δυο χρόνια να περνούν ένα μίνιμουμ μαθημάτων» για να «διαμορφώσει ο φοιτητής το προφίλ του» και να επιλέξει στη συνέχεια σε ποιο τμήμα θα πάει. Πρωτότυπο ήταν ότι πέρα από τον προεδρεύοντα μίλησε και ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δ. Τσουγκαράκης, ο οποίος προήδρευε στη Σύνοδο όπου συντάχτηκαν οι προτάσεις των πρυτάνεων για το νόμο - πλαίσιο. Ο Δ. Τσουγκαράκης τόνισε ότι η διάρκεια φοίτησης που καθορίζεται είναι υπερβολική και πρότεινε να μην ξεπερνούν τα ν + 2 έτη. Το ίδιο αίτημα κατέθεσε και ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Θ. Βερέμης, ο οποίος χαρακτήρισε «γενναιόδωρο» το όριο του διπλάσιου χρόνου φοίτησης και τόνισε ότι «οι σπουδές πρέπει να είναι πιο σύντομες και σφιχτές», «εντατικές και ουσιαστικές». Ενώ, για να αντιμετωπίσει την καταγγελία ότι το νομοσχέδιο είναι μονοκομματικής έμπνευσης, «κάρφωσε» ευθέως το «κομπρεμί» μεταξύ κυβέρνησης και διαφόρων πανεπιστημιακών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην επιτροπή σύνταξης του νομοσχεδίου «συμμετείχαν και καθηγητές που πρόσκεινται στο χώρο» του ΣΥΝ.

...και οι λοιπές δυνάμεις υποστήριξης

Ο εκπρόσωπος της Συνόδου των προέδρων των ΤΕΙ είπε ότι «δεν υπάρχει ομόφωνη σε βάθος άποψη επί του νομοσχεδίου», αλλά, «σε κατ' ιδίαν συζητήσεις» και «δικές μου απόψεις», «μπορώ να πω ότι είναι σε θετική κατεύθυνση»! Εκείνο που τόνισε ο Κ. Κουρουμπάς είναι πως «με ικανοποίηση είδαμε ότι το σχέδιο νόμου αφορά και τα ΤΕΙ», ενώ για το όριο φοίτησης σημείωσε ότι το «1/2 ν θα ήταν ενδεχομένως καλύτερο». Βέβαια, ο Κ. Κουρουμπάς σημείωσε ότι «δεν έχω διαβάσει σε βάθος το σχέδιο», δίνοντας αποστομωτική απάντηση στην υπουργό Παιδείας, που υποστηρίζει ότι όσοι αντιδρούν δεν έχουν διαβάσει το νόμο...

Ο Γ. Καλογήρου, εκπρόσωπος της «τρικολόρ» κίνησης των «1.000» καθηγητών που υπερασπίζονται τις αντιδραστικές αλλαγές, επαναλαμβάνοντας πλευρές της προχτεσινής ομιλίας του Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι θα προτιμούσαν «ένα νόμο απλό, λιτό», ενώ τόνισε ότι «η συναίνεση είναι κάτι πολύ βασικό». Αφού πρότεινε επί της ουσίας προσθήκες στο σχέδιο νόμου, ζήτησε προϋποθέσεις για την εφαρμογή των τετραετών συμφωνιών, ενώ για το άσυλο ζήτησε να «αποτελούν όλοι οι χώροι άσυλο εκτός και αν η Σύγκλητος αποφασίσει» διαφορετικά. Επανέλαβε δε και την πρόταση του Γ. Παπανδρέου να «διατίθενται στο διαδίκτυο τα συγγράμματα» και να «αποζημιώνονται οι συγγραφείς». Ακόμα πρότεινε το όριο φοίτησης να καθορίζεται από τη Σύγκλητο.

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, Γ. Τσάκνης, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «θετικό» καθώς «εντάσσει πανεπιστήμια και ΤΕΙ στο ίδιο νομικό πλαίσιο» και πρόσθεσε ότι «γενικά τον στηρίζουμε», σημειώνοντας πως πρέπει να «γίνουν βελτιώσεις». Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ επανέλαβε τις αυταπάτες ότι αρκεί ένα θεσμικό πλαίσιο για την ισοτίμηση των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια, ενώ τόνισε πως με το σχέδιο νόμου και τις επιπλέον προτάσεις «τα ΤΕΙ θα απογειωθούν». Εκλεισε τα μάτια στην κατάφωρη υποβάθμιση των ΤΕΙ, που παραμένουν σε υποδεέστερη θέση με τον αναχρονιστικό διαχωρισμό επιστημονικής - τεχνολογικής εκπαίδευσης και επιπλέον στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας τα ΤΕΙ όχι μόνο δε θα απογειωθούν αλλά θα χαντακωθούν ακόμα περισσότερο.

Τις προτάσεις της κυβέρνησης υποστήριξε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, ο οποίος, επικαλούμενος τη συναίνεση που προσέφερε ο Γ. Παπανδρέου, είπε ότι αφού όπως φαίνεται συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ με τις αλλαγές είναι ευκαιρία να προχωρήσουν.

Στη συνεδρίαση παρέστη και εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΝ, ο οποίος δήλωσε ότι δε μετέχει σε «προαποφασισμένο» διάλογο, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Α. Σπηλιόπουλος, ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει.

Η Μ. Γιαννάκου σε παρέμβασή της στη χτεσινή συνεδρίαση είπε ότι στις τετραετείς προγραμματικές συμφωνίες που θα υπογράφουν τα πανεπιστήμια με το υπουργείο θα καθορίζεται από κοινού και για τέσσερα χρόνια και ο αριθμός των εισακτέων του κάθε ιδρύματος, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2008. Επιβεβαίωσε, επίσης, την πρόθεση χτυπήματος του πανεπιστημιακού ασύλου λέγοντας ότι το εάν σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι περιβάλλοντες χώροι των πανεπιστημίων θα το αποφασίζει το κάθε ίδρυμα.

Η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα και την ερχόμενη βδομάδα θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ