Κυριακή 4 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Επικίνδυνη εμπλοκή

Πρόσφατα, τα διεθνή ΜΜΕ εμφάνιζαν τον πρωθυπουργό της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ, να αποσύρει τα αγγλικά στρατεύματα από το Ιράκ κάτω από την πίεση, ως λέγεται, της αγγλικής κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα έγινε μια φαινομενικά περίεργη δήλωση της αμερικανικής πλευράς ότι «αυτό ήταν αναμενόμενο». Χρειάστηκαν ελάχιστες μέρες για να αποσαφηνιστούν στην πράξη τα... φαινομενικά περίεργα καθώς και η πραγματικότητα περί της απόσυρσης αγγλικών στρατευμάτων. Το Φλεβάρη έγινε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ στη Σεβίλη. Εκεί επιβεβαιώθηκε η πρακτική εφαρμογή της προγενέστερης απόφασης του ΝΑΤΟ. Αυτή προέβλεπε την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τη μεταβίβαση του χώρου και του τρόπου δραστηριότητάς τους από τον εθνικό διοικητή της κάθε δύναμης, σε υπερεθνικό διοικητή, συνήθως Αμερικανό. Αυτό διατυπώθηκε επίσης κι από τη δήλωση των ημερών του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ ότι εξετάζεται πρακτικά η στρατιωτική ενίσχυση στο Αφγανιστάν κι η συμφωνία στο σχέδιο Αχτισαάρι για το Κοσσυφοπέδιο. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ, ανακοινώνει την αποστολή πέντε χιλιάδων στρατιωτών στο Αφγανιστάν διευκρινίζοντας έτσι τη δήλωση περί... αναμενομένων της πλευράς των ΗΠΑ.

Το ζήτημα της ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν έχει ήδη επιπτώσεις στην πολιτική εξωτερικών και άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ανάλογοι υπουργοί ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ, Ντόρα Μπακογιάννη και Βαγ. Μεϊμαράκης, δήλωσαν ότι πρόκειται να σταλούν επιπλέον στρατιώτες μισθοφόροι στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο των συμμαχικών υποχρεώσεων. Τα περί δρόμων, νοσοκομείων και γεφυρών πάνε περίπατο...

Η δυσοίωνη προοπτική δραματικής επιδείνωσης της θέσης της Ελλάδας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, καθώς και των σχέσεών της με αυτούς τους λαούς γίνεται εφιάλτης στο πλαίσιο της ποικιλόμορφης και ποικιλώνυμης διεθνούς τρομοκρατικής δραστηριότητας των ιμπεριαλιστών. Το ήδη βεβαρημένο παρελθόν της τελευταίας δεκαπενταετίας της αστικής τάξης της Ελλάδας, έναντι αυτών των λαών, αγγίζει το όριο ανατροπής της ανοχής τους, έναντι της κουτοπόνηρης πολιτικής της... φιλοπτώχου προς... αναξιοπαθούντας. Το αρνητικό αυτό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής επιβαρύνθηκε με την απαγόρευση της ελληνικής στρατιωτικής άσκησης στο Ανατολικό Αιγαίο από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Αυτή υπαγορεύτηκε από τον Τούρκο ΝΑΤΟικό διοικητή του στρατηγείου της Σμύρνης κι έγινε αποδεκτή από τον Αμερικανό κεντρικό διοικητή.

Η τουρκική αιτιολογία ήταν ότι το νησί Αη-Στράτης θεωρείται ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Εδώ ανοίγεται η προοπτική μιας κατ' ουσία απαλλαγής της επιτήρησης του Ανατολικού Αιγαίου από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι ένα επιπρόσθετο βήμα στην ολοκληρωμένη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία του Αιγαίου υπό την επικυριαρχία των ΗΠΑ. Πίσω από αυτό το οργιώδες σύμπλεγμα συμφερόντων, πρέπει να διακρίνεται με σαφήνεια η επικίνδυνη πολιτική της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Κολλημένη με μανία στο δόγμα της «διείσδυσης», υποκλίνεται και ενσωματώνεται στα συμφέροντα των ισχυρών του ευρωατλαντισμού για να έχει καλύτερο μερίδιο στην ιμπεριαλιστική λεία. Συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και επιτεινόμενη εσωτερική ανεπάρκεια κοινωνικής πολιτικής σε όρια εξαθλίωσης, δείχνουν ποια είναι η... προσφορά του ελληνικού καπιταλισμού στους εργαζόμενους.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ