Σάββατο 3 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Θα δοθεί παράταση για τα αδήλωτα ακίνητα

Παράταση σκοπεύει να δώσει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς στις προθεσμίες μέσα στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν «δηλώσεις ιδιοκτησίας», μετά την κτηματογράφηση, ώστε να μη δημευτούν οι περιουσίες τους κατά τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε για 130.000 ιδιοκτησίες ιδιωτών από 340 περιοχές της χώρας, οι οποίες ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης κτηματογράφησης (1996 - 2000) δε δηλώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους μέσα στις προθεσμίες των 5 χρόνων για κατοίκους εσωτερικού και 7 χρόνων για κατοίκους εξωτερικού. Τα ακίνητα αυτά με βάση το νόμο κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως «αδέσποτα», και να περιέλθουν στο Δημόσιο, ενώ οι ιδιοκτήτες τους για να τα διεκδικήσουν πρέπει να κινηθούν δικαστικά.

Χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πράγματι πρόβλημα και ότι θα δοθεί παράταση πέραν της πενταετίας.

Βέβαια, λόγω της κακοδιαχείρισης που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια στο έργο και που επέφεραν και τα πρόστιμα των 100 εκατ. ευρώ, πολλές από τις κτηματογραφήσεις των πρώτων προγραμμάτων ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2003 - 2004. Οι κάτοχοι, λοιπόν, των ιδιοκτησιών αυτών αν είναι κάτοικοι εσωτερικού μπορούν να τα δηλώσουν μέχρι το 2008 - 2009 και αν είναι κάτοικοι εξωτερικού μέχρι το 2010 - 2011.

Σημειώνουμε επίσης ότι υπάρχουν και 70.000 ακίνητα του Δημοσίου, για τα οποί οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δε φρόντισαν να υποβάλλουν δηλώσεις ιδιοκτησίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ