Τετάρτη 7 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεσμοί «βιτρίνας» και εμπορευματοποίησης

Εκτός των πραγματικών λαϊκών αναγκών για ουσιαστική πολιτιστική ανάπτυξη κινούνται οι νέοι θεσμοί για το σύγχρονο πολιτισμό, που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης.

Αν και αναφέρθηκε στην ανάγκη «εκμετάλλευσης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων» και για «καθαρό πολιτιστικό στίγμα» της περιφέρειας, ωστόσο και οι πέντε «θεσμοί» που ανακοίνωσε αφορούν την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι στην περιφέρεια «δεν υπάρχουν υποδομές», εννοώντας ότι δεν υπάρχουν υποδομές για πολιτιστικές «δράσεις» που προσανατολίζονται στην ενίσχυση του τουριστικού κεφαλαίου και στη δημιουργία πολιτιστικής «βιτρίνας», με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό. «Το νόημα» για τον υπουργό «είναι να αποκτηθούν θεσμοί» και «το θέμα» για τον γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλο, «είναι η Ελλάδα να απασχολεί όλο το χρόνο τα διεθνή ΜΜΕ»! Αυτό «καίει»... την κυβέρνηση.

Οι νέοι θεσμοί είναι: 1) Διεθνής Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου. Θα είναι ετήσια, με αρχή το φετινό Δεκέμβρη, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ και θα διεξάγεται στο εκθεσιακό κέντρο της Helexpo. Ο υπουργός είπε ότι το παιδικό βιβλίο στην ελληνική εκδοτική αγορά καταλαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στις διεθνείς εκθέσεις έρχονται συνήθως να πουλήσουν και όχι να αγοράσουν, συν το γεγονός ότι το ΥΠΠΟ αδιαφορεί που τα Ελληνόπουλα δε διαμορφώνουν κουλτούρα ανάγνωσης. Πρόκειται τελικά για μια καθαρά εμπορική επιλογή.

2) Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής (άνοιξη 2009, 800.000 ευρώ). Ενώ το κεφάλαιο αλώνει τον αστικό ιστό και οι αρχιτέκτονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, η κυβέρνηση επιλέγει τον εντυπωσιασμό.

3) Εκθεση «Αρχαιολογία και Τουρισμός» (700.000 ευρώ ετησίως). Θα εξυπηρετεί την «ανάγκη στενότερης συνάρτησης αρχαιολογίας και τουρισμού», δηλαδή τα μονοπώλια του χώρου. Εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

4) Διεθνής Διαγωνισμός Σκίτσου. Δηλωμένος στόχος «η διάδοση της τέχνης του σκίτσου»... με ανύπαρκτη, ουσιαστικά, καλλιτεχνική παιδεία.

5) «Πλατφόρμα παρουσίασης ετήσιας θεατρικής παραγωγής» (200.000 ευρώ): Ενα είδος... θεατρικών «καλλιστείων» για ξένους ατζέντηδες. Μια επιτροπή (σ.σ. αποτελούμενη από τους «καλύτερους», κατά τον υπουργό) θα επιλέγει τις 10 «καλύτερες» παραστάσεις και θα παρουσιάζονται σε ξένους διευθυντές διεθνών φεστιβάλ.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ ΥΠΠΟ, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων θα ξεκινήσουν από το «μηδέν», στο όνομα της «τάξης». Αυτό θα σημάνει ακόμη μεγαλύτερο επιλεκτικό «πετσόκομμα» χρηματοδοτήσεων σε μαζικούς πολιτιστικούς φορείς. Τέλος, για την υπαγωγή του Κέντρου Κινηματογράφου στις ΔΕΚΟ, ο υπουργός είπε ότι ο φορέας εξαιρέθηκε από την ένταξη μόνο ως προς το διοικητικό μέρος και ότι «η συζήτηση δεν τέλειωσε».

  • Στις 23/3 επιστρέφουν τα δύο αρχαία αντικείμενα που διεκδικούσε η χώρα μας από το Μουσείο Γκετί. Στις 28/3 θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ