Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αποφασιστικά κατά των αντιασφαλιστικών νόμων

Συγκεντρώσεις χτες των ΕΒΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Κέρκυρα, Χίο και άλλες πόλεις, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό

Με κυρίαρχο σύνθημα «Αντιστεκόμαστε στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος», επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής και των τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα για το Ασφαλιστικό, κατήγγειλαν δυναμικά την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, που συντηρεί και κλιμακώνει την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Με τη συμμετοχή τους στις χτεσινές κινητοποιήσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Κέρκυρα και Χίο οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι καταδίκασαν, ακόμη, το ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ, που κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αποπροσανατολίζοντας τους ΕΒΕ, προκειμένου να βάλουν πλάτες στις αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να τη διευκολύνουν να περάσει τα νέα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Οι ΕΒΕ απαιτούν:

  • Κατάργηση του ΠΔ 258/2005 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Τα 2/3 των εσόδων του ταμείου να προέρχονται από το κράτος και το 1/3 από τους ασφαλισμένους.
  • Δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
  • Κατάργηση της εισφοράς υγείας.
  • 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη.
  • Οχι στη μείωση των συντάξεων μέσω της διαδοχικής ασφάλισης.

Στο κέντρο της Αθήνας, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι δήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με το ΠΔ 258/2005 αυξάνει τις εισφορές στα ταμεία των ΕΒΕ, μειώνει τις συντάξεις τους και φορτώνει τα ελλείμματα των ταμείων στους ασφαλισμένους, προσθέτοντας έτσι έναν ακόμη «κρίκο» στην αντιασφαλιστική αλυσίδα όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Οι ΕΒΕ συγκεντρώθηκαν στις 8 το πρωί έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Επαγγελματιών και Εμπόρων (ΟΑΕΕ) και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία του ΤΕΒΕ στην Αγ. Κωνσταντίνου. Από την ταράτσα του κτιρίου, μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό κρέμασαν ένα γιγαντοπανό που κάλυψε την πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο έγραφε: «Επαγγελματίες - βιοτέχνες - έμποροι αντιστεκόμαστε στην κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος. Οχι στη μείωση των συντάξεων, όχι στην αύξηση των εισφορών». Οι διαδηλωτές παρέμειναν για λίγη ώρα έξω από τα γραφεία του ΤΕΒΕ αποκλείοντας συμβολικά την είσοδό του και αποχωρώντας ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για το αμέσως επόμενο διάστημα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και χαιρέτισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Δ. Αγκαβανάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης ενιαίου μετώπου πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που πλήττει και εργαζόμενους και ΕΒΕ.


Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να μην περάσει η συντονισμένη επίθεση ΕΕ, κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα δήλωσαν οι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, που πραγματοποίησαν χτες το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ) στη Θεσσαλονίκη. Γύρω στις 11.00 οι διαδηλωτές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ Βασ. Μητσιάκος, η εκδήλωση αυτή έγινε για να καταγγελθεί η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΟΑΕΕ, που η μεν πρώτη αρνείται να καταργήσει το ΠΔ - έκτρωμα 258/05 που μειώνει τις συντάξεις μέχρι και 40%, η δε διοίκηση του ΟΑΕΕ αυξάνει υπέρογκα τις εισφορές στο Ταμείο, συμβάλλοντας κι αυτή στην ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, ενεργών και συνταξιούχων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύλλογοι και σωματεία επαγγελματιών και βιοτεχνών της Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Ευόσμου, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και άλλοι φορείς.

Δυναμικές κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, πραγματοποίησαν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι και σε Γιάννενα, Αγρίνιο, Λευκάδα, Κέρκυρα και Χίο. Με συγκεντρώσεις και συμβολικές καταλήψεις των ασφαλιστικών τους ταμείων ανέδειξαν την ανάγκη για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα και για συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, διεκδικώντας καθολική δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ