Πέμπτη 8 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ερωτήματα & Απαντήσεις

Ποιους στόχους εξυπηρετούν οι εσωτερικοί κανονισμοί στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ;

Στους εσωτερικούς κανονισμούς που καταρτίζουν τα ίδια τα ιδρύματα, όπως ορίζεται στο Ν. 2083/1992, ρυθμίζονται ειδικά θέματα ακαδημαϊκής, οικονομικής και διοικητικής λειτουργίας, οργανωτικής δομής κλπ., του ιδρύματος με βάση το πνεύμα των κείμενων διατάξεων.

Το νέο σχέδιο νόμου - πλαισίου προσδίδει ζωτική σημασία στον εσωτερικό κανονισμό των ιδρυμάτων. Τόσο ζωτική σημασία, ώστε όσα ιδρύματα δεν τηρούν το πρότυπο γενικού εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των πανεπιστημίων - που θα εκδοθεί από το υπουργείο - ή δεν καταρτίσουν δικό τους εσωτερικό κανονισμό, να τιμωρούνται με την αναστολή ουσιαστικά της λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο αναφέρονται ως «ποινές» για τα ιδρύματα να «απαγορεύεται η έκδοση κάθε διοικητικής πράξης για προκήρυξη θέσεων μελών ΔΕΠ, διορισμό κάθε είδους προσωπικού ή άλλες κανονιστικές πράξεις ή αποφάσεις ζωτικού ενδιαφέροντος που αφορούν το συγκεκριμένο ΑΕΙ, μέχρι αυτό να ανταποκριθεί στις ανωτέρω υποχρεώσεις του».

Μέσα από τους εσωτερικούς κανονισμούς θα περνάει η ανταγωνιστική λειτουργία των ιδρυμάτων. Αυτό θέλουν το ΠΑΣΟΚ και η ΑΡΣΗ (πλατφόρμα του ΣΥΝ) και ζητούν να δοθούν αρμοδιότητες ρύθμισης περισσότερων θεμάτων στους εσωτερικούς κανονισμούς.

Ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλο βάρος στους εσωτερικούς κανονισμούς είναι ότι μέσα από αυτούς επιδιώκονται οι παρακάτω βασικοί στόχοι:

  • Να αποκτήσει νομική υπόσταση η διαφοροποίηση - κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων. Δηλαδή, το κάθε ίδρυμα να μπορεί να σχεδιάζει το δικό του κανονισμό, ανάλογα με τους «στόχους» του. Για παράδειγμα, τα ιδρύματα που επιζητούν να θεωρούνται καλύτερα και να καταλάβουν τις πρώτες θέσεις στη διαδικασία αξιολόγησης, θα μπορούσαν να θέσουν πιο αυστηρούς όρους για την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, να είναι πιο απαιτητικά στις σπουδαστικές υποχρεώσεις των φοιτητών, να έχουν ένα πιο αυταρχικό περιβάλλον λειτουργίας ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία τους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, στους εσωτερικούς κανονισμούς θα ρυθμίζεται και η «φύλαξη του ιδρύματος και της περιουσίας του με τον προσφορότερο τρόπο». Αν, δηλαδή, ένα ίδρυμα θελήσει θα μπορεί να έχει ιδιωτική αστυνομία (σεκιούριτι) μέσα στο ίδρυμα. Επιπλέον, στους εσωτερικούς κανονισμούς θα ενσωματώνεται η απόφαση «για τον καθορισμό των χώρων των ΑΕΙ που καλύπτονται από το ακαδημαϊκό άσυλο»
  • Να δημιουργηθεί γενικότερα ένα πιο αντιδραστικό και αυταρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τη γενική νομοθεσία, εφόσον το επιτρέπει ο ενδοπανεπιστημιακός συσχετισμός δύναμης
  • Να προχωρούν οι διαδικασίες της Μπολόνια ανά ίδρυμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 2083/1992 ακόμη και ο τύπος των πτυχίων που θα δίνει το ίδρυμα είναι υπόθεση του εσωτερικού κανονισμού. Δηλαδή, μπορεί να αποφασίσει μεμονωμένα ένα ίδρυμα ότι τα πτυχία που παρέχει είναι μπάτσελορ. Αυτός ο κατακερματισμός έχει στόχο και τη διάσπαση του κινήματος και την αποδυνάμωση του ενιαίου της πάλης του πανεπιστημιακού κινήματος ενάντια στις αναδιαρθρώσεις.

Η κατάρτιση από το υπουργείο - με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας - πρότυπου εσωτερικού κανονισμού, στον οποίο πρέπει να συμμορφώνονται όλα τα πανεπιστήμια με την απειλή διακοπής της λειτουργίας τους, αποδεικνύει πόσο υποκριτικές είναι οι εξαγγελίες περί ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ