Σάββατο 17 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νέες ανατροπές στη βάση της συναίνεσης

Ποντάροντας στη συγκατάβαση της πλειοψηφίας, στη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε το αντιδραστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα

Αποψη από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου
Αποψη από τις χτεσινές εργασίες του συνεδρίου
Τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στις δρομολογημένες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και εργασιακές σχέσεις αξίωσε ευθέως ο Κώστας Καραμανλής, ενθαρρημένος από τη μέχρι τώρα συναινετική στάση της πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Χαιρετίζοντας το συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε «ρόλο και λόγο» της ΓΣΕΕ «στις μεταρρυθμίσεις» που έχουν στόχο την «ανάπτυξη», την «προσέλκυση νέων επενδύσεων», τη «διεύρυνση των δυνατοτήτων του εργαζόμενου» και «τη διασφάλιση βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος». Στην πραγματικότητα δηλαδή, ζήτησε από την πλειοψηφία να βάλει πλάτες στην επιβολή των «μεταρρυθμίσεων» που υπηρετούν τη στρατηγική της Λισαβόνας, γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει αναγνωρίσει την «ανταγωνιστικότητα» ως βασικό στόχο της ύπαρξής της και «εργάζεται» καθημερινά στην κατεύθυνση αυτή. Το υπαινίχθηκε σαφώς και ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας πως «όλοι συμφωνούμε ότι στη νέα εποχή έννοια κλειδί για την ανάπτυξη και την πρόοδο είναι η ανταγωνιστικότητα»...

Από την άποψη αυτή δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε το βήμα του συνεδρίου της ΓΣΕΕ για να προσδιορίσει το πλαίσιο και τους στόχους του «διαλόγου» για την ενίσχυση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Αξιοποιώντας στο έπακρο το πρόβλημα της ανεργίας, ζήτησε συμμετοχή στο «διάλογο» που έχει ξεκινήσει στη βάση της «Πράσινης Βίβλου», μέσω της οποίας επιχειρείται η «προσαρμογή» του εργατικού δικαίου στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και η παραπέρα ενίσχυσή τους.

Παρά την προσπάθειά του για το αντίθετο, δεν έκρυψε ότι ο διάλογος που άρχισε με βάση την «Πράσινη Βίβλο» «έχει ως βασικό σκοπό τη στήριξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, για βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ υπερασπίστηκε την περιβόητη «ευελφάλεια» (flexicurity) λέγοντας ότι «ο συνδυασμός ευελιξίας και ασφάλειας στην εργασία είναι σταθερός στόχος».

Παράλληλα, δε δίστασε να ξετυλίξει και το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Οπως είπε, η στρατηγική της κυβέρνησης «έχει ορίζοντα εφαρμογής στην επόμενη τετραετία» και έχει απαραίτητες προϋποθέσεις την «πλήρη εφαρμογή» των νόμων του ΠΑΣΟΚ (νόμοι του '99 και του 2002) αλλά και «την ακριβή αποτύπωση του Αναλογιστικού ελλείμματος του ασφαλιστικού συστήματός μας».

Εννοείται ότι στην αποτύπωση του προβλήματος δε θα φαίνεται ποιος φταίει για τη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και πού πήγαν τα κλεμμένα... Απλώς οι «αναλογιστικές μελέτες» θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να αποδεχτούν πιο εύκολα τη μείωση των συντάξεων ή την παράταση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης... Στις παραπάνω ανατροπές, καταλήγοντας ο Κ. Καραμανλής τόνισε: «Θέλουμε τη συμμετοχή του μεγάλου κοινωνικού φορέα των εργαζομένων, της ΓΣΕΕ»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ