Κυριακή 18 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
«Χρυσός ιδρώτας»

Τους ακούς; «Υπολογιστές για φτωχούς». Εσχάτως μιλάνε και για «κοκαΐνη των φτωχών». Υπάρχουν φάρμακα - αντίγραφα πάλι για φτωχούς, προγράμματα κάθε λογής αλλά και πάμπολλες, πλούσια αμειβόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις που κι αυτές προσπαθούν να «βοηθήσουν τους φτωχούς» και δεν είναι καθόλου περίεργο που τέτοιες κατακλυσμιαίες συζητήσεις ανοίγουν κάθε φορά που δεν μπορεί να κρυφτεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Και καθώς οι... φιλάνθρωποι κατέχουν και τα ΜΜΕ, αυτή η πτωχο-λαγνεία γεμίζει το παρόν με μια γλοιώδη κοσμοθεωρία στηριγμένη σε εξαιρετικά πρόθυμους υπηρέτες.

Ετσι η φτώχεια διδάσκεται ως αρρώστια, ατυχία, φυσικό φαινόμενο, μοίρα που σε γεννάει σε πτωχή κι όχι ματσωμένη τάξη. Ακόμα κι έτσι δεν αντιμετωπίζεται ποτέ προληπτικά, ούτε και σαν το AIDS, εκτός από το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, όπου οι τωρινές γενιές κυνικότατα διδάσκονται το «θεμελιώδες» δίλημμα: Μπορούν να γίνουν όλοι δούλοι των πλουσίων ή να πλουτίσουν εκμεταλλευόμενοι ακόμα και τη μάνα που τους γέννησε.

Σ' αυτό το επικοινωνιακό κλίμα που εδώ και μισό αιώνα, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξε τη φύση και τα μεγέθη της προπαγάνδας, το κεφάλαιο κινείται πιο αντιλαϊκά και πιο αντιδραστικά από ποτέ. Οταν δεν περισσεύουν αστυνομικοί και για προβοκατόρικες ενέργειες στις πορείες αυτό παρουσιάζεται ως εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Αλλά κι όταν τα χρήματα των εργαζομένων που επενδύονται στην κεφαλαιαγορά με νόμους ψηφισμένους και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, αυτό μοιάζει τόσο «φυσικό» ώστε μόνο η... στραβή επένδυση να θεωρείται από τους υποταγμένους συνδικαλιστές κλοπή.

Ο ιδρώτας των εργαζομένων, «χρυσός» για τους εκμεταλλευτές, τοκιζόμενος στην αγορά και ποτέ αναγνωρισμένος ως αξία γι' αυτόν που τον παράγει, εκχυδαΐζεται στη νοηματική Βαβέλ του 21ου αιώνα ακριβώς επειδή αποϊδεολογικοποιείται. Γράφω και ξαναγράφω για τους κινδύνους που συνεπάγεται η άγνοια της δύναμης των βιομηχανοποιημένων μαζικών μέσων πληροφόρησης, επειδή σύντροφοι αυτό το «άυλο» προϊόν έχει δύναμη πυρηνικών όπλων που ξαπλώνουν καθημερινά μυριάδες μυαλά και ψυχές σ' ένα συναινετικό κώμα. Το καπιταλιστικό κράτος του 21ου αιώνα έχει οπλοστάσιο διαφορετικό από αυτό που είχε στις αρχές του 20ού αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ή διαστρεβλωτικά - για το τρίπτυχο της αστικής επανάστασης - τυχαίο το πέρασμα της λεγόμενης Τέταρτης Εξουσίας (ΜΜΕ) στη θέση μιας ιεραρχημένης πρώτης υπερεξουσίας που οριοθετεί, διαχειρίζεται και εν τέλει ελέγχει τις τρεις άλλες.

Οπως τα αίτια της φτώχειας δεν αναλύονται με πολιτικά ιδεολογικά κριτήρια. Οπως η κάθε μορφής αντίσταση στην κυρίαρχη πολιτική μετατρέπεται σχεδόν αμέσως σε αναίτια ή και «αιτιολογημένη» τρομοκρατία... Ετσι και η θεσμοθετημένη άμεση κλοπή, με μεθόδους και μέσα καλά ακονισμένα από την εμπειρία του αστικού κράτους, των ασφαλιστικών ταμείων με τη διαχείριση των αποθεμάτων τους στο χρηματοπιστωτικό καζίνο, λες και είναι μάρκες, συζητιέται ευρύτατα μεν αλλά στενεύει συνεχώς τον κύκλο των εργαζομένων που μπορούν και επιτρέπει ο χρόνος και η γνώση τους να την αντιλαμβάνονται ως εργασία, αξία και υπεραξία με πολιτικούς όρους.

Κοντολογίς τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκχωρούνται σε ταμεία που νομοθετημένα πλέον δεν είναι παρά λογαριασμοί αφεντικών, κάτι σα θησαυροφυλάκιο του «χρυσού ιδρώτα» που... ατυχώς διέρρηξαν διεφθαρμένα αφεντικά και υπηρέτες του κεφαλαίου. Με τέτοια... αντιπολίτευση και κρεμασμένα στο σύρμα των «σκανδάλων» τοκοφόρα σκάνδαλα κι άπλυτα του συστήματος τα δικαιώματα στη σύνταξη γίνονται εξαιρετικά γρήγορα, βίαια κι αποτελεσματικά καταναλωτικό προϊόν σε ριάλιτι σόου. Το αίμα του ιδρώτα νερό δε γίνεται στην εικονική πραγματικότητα του ψευτοσυνδικαλισμού.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ