Τρίτη 20 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Το «πράσινο φως» για να δοθεί βίζα εισόδου στον Ιρανό Πρόεδρο προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα εξετάσει και θα προχωρήσει και σε διαδικασία ψηφοφορίας του σχεδίου απόφασης που επιβάλλει σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Την ελπίδα ότι η επικείμενη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στο Ριάντ θα «βοηθήσει» τις σχέσεις Συρίας - Σαουδικής Αραβίας που «περνούν μια νεφελώδη περίοδο» εξέφρασε, σε συνέντευξή του, ο Σύρος Πρόεδρος. Αντίθετα, απαισιόδοξος ως προς την επίτευξη προόδου στην «ειρηνευτική διαδικασία» στη Μέση Ανατολή εμφανίζεται ο Μπάσαρ αλ Ασαντ, χαρακτηρίζοντας «εμπόδιο» τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΙΣΙ.- Εκλεισε ο κατάλογος των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές με 12 συμμετοχές. Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δίνουν, πάντα, προβάδισμα στον υποψήφιο του νεογκολικού UMP Νικολά Σαρκοζί, ενώ η υποψήφια των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ ακολουθεί με ελάχιστη διαφορά από τον υποψήφιο των Φιλελευθέρων, Μπαϊρού, που κατατάσσεται τρίτος. Η Ρουαγιάλ υποσχέθηκε δημοψήφισμα για συνταγματική τροποποίηση που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού έναντι του Προέδρου, αλλάζοντας ριζικά τους θεσμούς της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Μία ακόμη «ομολογία» από το κολαστήριο του Γκουαντάναμο: ο Ουαλίντ μπεν Ατάς, φερόμενο μέλος της Αλ Κάιντα, ομολόγησε ότι αυτός οργάνωσε την επίθεση εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Cole τον Οκτώβρη του 2000 στο λιμάνι του Αντεν της Υεμένης, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Πεντάγωνο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Τα εμβάσματα που στέλνουν στις χώρες τους οι Λατινοαμερικανοί μετανάστες στις ΗΠΑ είναι σαφώς «πολυτιμότερα» από την επίσημη οικονομική βοήθεια-επενδύσεις της διεθνούς κοινότητας στις χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής. Το ποσό έφτασε ήδη τα 62 δισ. δολάρια... σύμφωνα με μελέτη της Inter-American Investment Bank, που προσθέτει ότι το συνολικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΧΑΡΑΡΕ.- Ο υπουργός Εξωτερικών της Ζιμπάμπουε άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απέλασης διπλωματών από τη Βρετανία και όσες άλλες χώρες παρέχουν οικονομική ή άλλη υποστήριξη στα κόμματα της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες συνιστούν -και κατά το διεθνές δίκαιο - ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις μίας χώρας.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ-ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ.- Σε 66 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία μετά το θάνατο χτες ενός 21χρονου από τη νόσο. Παράλληλα, οι ταϋλανδικές αρχές επιβεβαίωσαν νέα εστία της ασθένειας σε βορειοανατολική επαρχία της χώρας.

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε και ανέκρινε επί ώρες μέλη της οικογένειας και συγγενείς του πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζιτς που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Τους προέδρους του «Κόμματος για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη» (SBiH), Χάρις Σίλαϊντζιτς και του «Κόμματος Δημοκρατικής Προόδου» (PDP), Μλάντεν Ιβανιτς, υπέδειξε χτες ως υπεύθυνους για το αδιέξοδο στις διαβουλεύσεις με στόχο την αναδιοργάνωση της αστυνομίας, ο αναπληρωτής ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στη χώρα, Ράφι Γκρεγκόριαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ