Τετάρτη 4 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Θέλουν απόλυτη αυθαιρεσία

Την πρόθεσή τους να τινάξουν στον αέρα κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα και να ξεμπερδεύουν με οποιοδήποτε ψήγμα εργασιακής ασφάλειας έχει απομείνει, αποτυπώνουν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων σε μια προκλητική επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας.

Με επιστολή του, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) υποστηρίζει «την εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης», δηλαδή χορηγούς στα σχολεία, ελάττωση κρατικών δαπανών, αναπροσανατολισμός της γνώσης και της έρευνας, ιδεολογική διύλιση εκπαιδευτικών και μαθητών. Αξιώνει την κατάργηση του ν.2986/02 - ο οποίος δεν εξασφάλιζε πλήρως τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς - και των σχετικών εγκυκλίων που «αντίκεινται στις επιταγές των καιρών που δεν είναι άλλες από την άρση της εργασιακής μονιμότητας». Ή, αλλιώς να απολύουν όποτε θέλουν, όσους θέλουν, για όποιο λόγο θέλουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν αναλώσιμους εργαζόμενους - ρομπότ. Ζητά τη «διευκόλυνση» του υπουργείου για το διορισμό καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πρωτοβάθμια για να «λυθεί το πρόβλημα με τις ελλείψεις δασκάλων». Αποσιωπώντας το ζήτημα των τυπικών προσόντων, οι σχολάρχες ζητούν να «λυθεί» η αδιοριστία των καθηγητών με κολπάκια, η ανεργία με «ευκαιρίες απασχόλησης», στο όνομα της «ομαλοποίησης της αγοράς». Κατηγορούν εκπαιδευτικούς ότι απεργάζονται «τρόπους για να κλείνουν τα σχολεία τους» και με αυτό τον τρόπο ερμηνεύουν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, όταν όλοι γνωρίζουν τη συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού λόγω οικονομικής λιτότητας.

Και ενώ οι «διευκολύνσεις» των σχολαρχών μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ)... έμεινε μόνο με μία «αλγεινή εντύπωση» καθώς επιχειρούσε «γόνιμες σχέσεις» κάθε φορά που χαριεντίζονταν και συναλλάσσονταν πισώπλατα με πολιτικές ηγεσίες και επαναλαμβάνει την...«πάγια και αταλάντευτη θέση για διάλογο και δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους της εκπαίδευσης».

Την άμεση αντίδραση τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής του «ΣΙΕΙΕ», όσο και για τη στάση υποταγής των πλειοψηφιών της ΟΙΕΛΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) εκφράζει με ανακοίνωση η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών» (ΑΣΠΙΔΕ), η οποία ξετινάζει ένα προς ένα τα ψευδοεπιχειρήματα των σχολαρχών. Σχετικά με τους σχολάρχες αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «αναγνωρίζουν το "θεάρεστο" έργο της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, της υποταγής σχολείων και πανεπιστημίων στις ορέξεις του κεφαλαίου και τον τρόπο αντιμετώπισης του εκπαιδευτικού κινήματος από την κυβέρνηση. Οι ιδιοκτήτες απαιτούν να γίνουν "ο πολιορκητικός κριός που θα γκρεμίσει το κάστρο του βολέματος και της ακινησίας, στο οποίο δεκαετίες τώρα είναι φυλακισμένη η ελληνική εκπαίδευση". Η μετάφραση είναι ότι θέλουν απόλυτη αυθαιρεσία».

Για τη στάση της Ομοσπονδίας, η οποία ούτε καν προχώρησε σε ενημέρωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, η ΑΣΠΙΔΕ υπενθυμίζει τα «ναι» της πλειοψηφίας σε ό,τι αντιδραστικό έχει συμβεί στην εκπαίδευση (αντιμεταρρύθμιση Αρσένη, αξιολόγηση, σιγήν ιχθύος για την ευέλικτη ζώνη, τα νέα βιβλία, το νόμο - πλαίσιο). «Εχει αποδειχτεί ότι οι κοινωνικοί διάλογοι είναι στημένοι με στόχο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων. Να θυμίσουμε συμπεράσματά τους ότι η απεργία είναι πλέον αναποτελεσματικό όπλο πάλης και ότι για την ανεργία των εκπαιδευτικών φταίει η υπογεννητικότητα»(!), τονίζει η ΑΣΠΙΔΕ και καλεί «να μη πιστέψουμε στις υποκριτικές κορόνες τους. Στη δήθεν φραστική σύγκρουση με τους ιδιοκτήτες. Στους λεονταρισμούς. Το παιχνίδι παίζεται με σημαδεμένη τράπουλα. Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που δε συμμετείχαν σε καμία εκπαιδευτική κινητοποίηση. Καμία ανοχή απέναντι στους συνδικαλιστές - απεργοσπάστες, τους βαστάζους των υπουργείων και των ιδιοκτητών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών (2014-03-29 00:00:00.0)
Απεργούν την ερχόμενη Δευτέρα (2012-03-30 00:00:00.0)
Αυξήσεις 30% ελέω απελευθέρωσης (2005-05-10 00:00:00.0)
Νέες καταγγελίες για αυθαιρεσίες σχολαρχών (2002-01-15 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται αύριο οι εκλογές (2001-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ