Σάββατο 19 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΚΡΑΤΟΣ
Μετά τις ταυτότητες , τα Θρησκευτικά...

Αν και οι δυο πλευρές ισχυρίζονται ότι θέλουν το αντίθετο, δεν αποκλείεται να έχουμε επανέκδοση του σίριαλ των ταυτοτήτων, αυτή τη φορά με αφορμή το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία.

Χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή του αρχιεπισκόπου που απεστάλη στις 16 Αυγούστου προς τον υπουργό Παιδείας, στην οποία ο κ. Χριστόδουλος ζητά να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην εξαίρεση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τις εξετάσεις της Β` και Γ` Λυκείου. Στην τρισέλιδη επιστολή του αρχιεπισκόπου δε λείπει ο... προειδοποιητικός τόνος. Ειδικότερα, δε, και στο σημείο όπου ο αρχιεπίσκοπος ζητά από την κυβέρνηση να «εκτιμήσει δεόντως την αγωνία της Εκκλησίας», ακολούθως απευθύνεται στον Π. Ευθυμίου, για να του εκφράσει την ελπίδα ότι «δε θα θελήσητε να επιβαρύνητε, εις περίπτωσιν αποδοχής της υποβληθείσης εις υμάς προτάσεως, την ήδη βαρείαν ατμόσφαιραν ένεκα του θέματος των ταυτοτήτων...».

Επίσης, με χτεσινές του δηλώσεις στο ρ/σ ΣΚΑΪ, υπέρ της άποψης του αρχιεπισκόπου τάχθηκε και ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο οποίος είχε διαφοροποιήσει τη θέση του σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ταυτοτήτων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιλέχτηκε η έκδοση ανακοίνωσης εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, το περιεχόμενο πάντως της οποίας δεν έγινε θετικώς δεκτό από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του υπουργείου, αφού σημειώνεται ότι ο κ.Χριστόδουλος θα λάβει απαντητική επιστολή του Π.Ευθυμίου μόλις ο τελευταίος επιστρέψει στην Αθήνα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδέεται το βάρος των μαθημάτων από την εξεταστική τους διάσταση και μόνο». Επιπλέον, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της εξαίρεσης των Θρησκευτικών από τις εξετάσεις, αφού σημειώνεται ότι η οριστική απόφαση «θα ληφθεί πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, με κριτήρια αποκλειστικά εκπαιδευτικά». Οσο για την κατακλείδα της ανακοίνωσης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Εάν από την πλευρά της Εκκλησίας - αναφέρεται - θεωρείται ότι και αυτό το θέμα μπορεί να αναχθεί σε ζήτημα και πεδίο αντιπαράθεσης, η κυβέρνηση δε συμμερίζεται σε καμία περίπτωση αυτή την αντίληψη»...

Στο πνεύμα της ανακοίνωσης κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις (στο ρ/σ «Φλας») του υφυπουργού Παιδείας Φ.Πετσάλνικου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν εισηγήσεις για την εξαίρεση των θρησκευτικών και περιορίστηκε να αφήσει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε πάρει τις τελικές αποφάσεις».

Κόντρα με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο

«Νερό στο μύλο» της αντιπαράθεσης μεταξύ Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας ρίχτηκε χτες με επιστολή του εκπροσώπου του κ.Χριστόδουλου προς τον Καθολικό αρχιεπίσκοπο. Η αφορμή ήταν η προηγηθείσα επιστολή του Καθολικού αρχιεπισκόπου Νικολάου προς τον κ. Χριστόδουλο, στην οποία τασσόταν υπέρ της απάλειψης του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Στην απαντητική επιστολή, που εκ μέρους του κ.Χριστόδουλου συνέταξε και απέστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής Μητροπολίτης Θεόκλητος, αναφέρεται σε έντονο ύφος ότι ο Νικόλαος υποστηρίζει «πράξεις και ενέργειες που προσβάλλουν τον ευσεβή ελληνικό ορθόδοξο λαό και εξυπηρετούν τον αποχριστιανισμό και την αλλοτρίωση της κοινωνίας μας». Επιπλέον, ο κ.Θεόκλητος κατηγορεί τον Νικόλαο ότι η στάση του στο ζήτημα οφείλεται στο γεγονός ότι «στην ουσία - όπως αναφέρει - δε ζητάτε ισοπολιτεία, ζητάτε να απολαμβάνετε περισσότερα προνόμια από τους ορθόδοξους»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Πατριάρχης Γεωργίας (2004-05-15 00:00:00.0)
Και μαζί και μόνοι... (2000-12-28 00:00:00.0)
Καθιερώνεται, προαιρετικά, για όλους (2000-12-21 00:00:00.0)
Με δύο ταχύτητες η Εκκλησία (2000-06-13 00:00:00.0)
Εξάγγειλε «κινητοποιήσεις» (2000-06-07 00:00:00.0)
Ιστορία αλληλεξάρτησης και επεμβάσεων (1998-04-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ