Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δικομματικά παιχνίδια στις πλάτες των ειδικευόμενων

Στη λογική της μείωσης του κόστους κινείται η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας

Στην εκ των ενόντων - και με έντονα προπαγανδιστικά χαρακτηριστικά - αντιμετώπιση της έναρξης ιατρικής ειδικότητας προχωρά το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή του. Της χτεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας προηγήθηκε (23.4.2007) συνάντηση του υφυπουργού Υγείας Θανάση Γιαννόπουλου με το Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών (ΣΦΙΑ), αλλά δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση. Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το θέμα, ο υπεύθυνος Υγείας και Πρόνοιας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας, μίλησε για την «προώθηση "ημετέρων" στις λίστες για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας» αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ Β' 433/28-3-2007.

Επί της ουσίας έλεγχος των χειρισμών του υπουργείου Υγείας (Αποφάσεις ΦΕΚ Β' 433/28-3-2007 και ΦΕΚ Β' 507/20-4-2006) έγινε με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Παναγιώτη Κοσιώνη, η οποία συζητήθηκε στις 23.4.2007 στη Βουλή και απάντησε ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος. Η συζήτηση - όπως και οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ουσιαστική λύση του προβλήματος - αποσιωπήθηκαν - πλην του «Ρ» - απ' τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που άλλες φορές κόπτονται για τις ουρές των γιατρών στις νομαρχίες.

Ο υφυπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε ρύθμιση η οποία θα αφορά την αλλαγή του τρόπου δήλωσης ειδικότητας θα ανακοινωθεί από το υπουργείο σε τέτοιο χρονικό διάστημα ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος ενημέρωσης του συνόλου αποφοίτων ιατρικής (1-2 μήνες).

Στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις προμήθειες θα συμπεριληφθούν οι παρακάτω σχετικές με την ειδικότητα ρυθμίσεις:

  • Το αγροτικό (υπηρεσία υπαίθρου) θα μειωθεί στους 9 μήνες (σήμερα είναι 15 μήνες) και το διάστημα που θα αναγνωρίζεται ως ειδικότητα θα αυξηθεί στους 6 μήνες (σήμερα είναι 3 μήνες).
  • Υπόχρεοι θα είναι οι εγγραφέντες στις ιατρικές σχολές ημεδαπής ή αλλοδαπής μετά το 1994.
  • Ταυτόχρονα, στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάταξη που θα αφορά στη μείωση του χρόνου ειδίκευσης σε σειρά ειδικοτήτων. Δε θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο καμία ρύθμιση σχετικά με την εισαγωγή βιβλιαρίου ειδικευομένου ούτε για την αξιολόγηση κλινικών.

Για το σύνολο των 1.200 νέων θέσεων για ειδικότητα οι πρώτες 600 θέσεις θα ανοίξουν έως το τέλος του μήνα Μάη ενώ οι υπόλοιπες 600 θα ανοίξουν εντός του έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ