Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Παρέμβαση για την ασφάλεια στη θάλασσα

Σειρά εκθέσεων - που φέρουν τη βούλα του εφοπλιστικού κεφαλαίου - σχετικά με τη ναυτιλία και την «ασφάλεια στη θάλασσα», συζήτησε προχτές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «πρόσφατα γεγονότα, όπως η βύθιση του πλοίου "SEA DIAMOND" επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα είναι από τα μεγαλύτερα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Το πλαίσιο των νομοθετικών ρυθμίσεων μέσα από τις Διεθνείς Συμβάσεις και κανονισμούς δυστυχώς δε συμβάλλει στον περιορισμό και στην επίλυση του προβλήματος και αποδεικνύεται αναποτελεσματικό».

Οπως επισήμανε, «βασική αιτία του προβλήματος είναι το ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες, οι δημόσιοι και οι ιδιωτικοί φορείς που ελέγχουν την αξιοπλοΐα και την εμπορική δραστηριότητα των πλοίων, λειτουργούν με βάση το κέρδος, παραβιάζοντας τους κανόνες ασφάλειας με την πολιτική κάλυψη της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών. Είναι ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα της ασφάλειας των πλοίων στα υπό σημαία ευκαιρίας πλοία, στα δεύτερα νηολόγια. Η ζωή και δουλιά των ναυτεργατών στη θάλασσα στα υποσυντήρητα - υποβαθμισμένα πλοία καθίσταται σύγχρονη σκλαβιά».

Ο Θ. Παφίλης χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνη» την υπόδειξη ως βασικού υπευθύνου των ναυτικών ατυχημάτων τον ανθρώπινο παράγοντα, από την επιτροπή, τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τους εφοπλιστές. Υπογράμμισε ότι «προωθούμενα σχέδια για τη θέσπιση διπλωμάτων πολλαπλών καθηκόντων, θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα» και πρόσθεσε ότι «απαιτείται προώθηση της αναβάθμισης της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης, καθορισμός οργανικών συνθέσεων των πλοίων βάσει των αναγκών, μείωση του χρόνου εργασίας, βελτίωση των όρων δουλιάς».

Καταλήγοντας σημείωσε ότι «το ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση των αιτημάτων που με συνέπεια προβάλλει το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα για αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης τη βελτίωση των όρων εργασίας των ναυτεργατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες (2023-11-30 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι έρευνες για τους 12 αγνοούμενους του «Raptor» (2023-11-29 00:00:00.0)
Είναι εδώ όλες οι προϋποθέσεις και για νέα ναυάγια! (2023-03-07 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα πλοία - κάτεργα στην Κόρινθο (2010-07-01 00:00:00.0)
Επιτρέπει 12ωρες βάρδιες (2000-05-04 00:00:00.0)
"Φονικό τρίδυμο"! (1999-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ