Πέμπτη 26 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Βάζουν μπρος για την καρκινογόνα καύση

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, στελέχη των δύο κομμάτων και του ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση προωθούν την πανάκριβη και περιβαλλοντοκτόνα μέθοδο μέσω της ΚΕΔΚΕ

Κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, στελέχη των δύο κομμάτων στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με αυτούς του ΣΥΝ, με απόλυτη σύμπνοια και αφού φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ετοιμάζονται πλέον να προωθήσουν την πανάκριβη, περιβαλλοντοκτόνα και καρκινογόνα καύση.

Κι όλα αυτά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που θέλουν να βάλουν στο χέρι και τον κερδοφόρο τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Μάλιστα, δε λαμβάνουν καν υπόψη τους ότι αρκεί μόλις 1 τρισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου διοξίνης (παράγεται από την καύση απορριμμάτων) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα για να προκαλέσει καρκινογενέσεις!

Ως «πολιορκητικός κριός» για την «επιχείρηση» αυτή χρησιμοποιείται ανοιχτά πλέον η ΚΕΔΚΕ, η οποία χρησιμοποιώντας ως... επιστημονικό μανδύα μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκρίνει την καύση ως ενδεδειγμένη μέθοδο διαχείρισης απορριμμάτων, που «συνάδει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος», όπως ισχυρίστηκε κατά την παρουσίασή της χτες ο πρόεδρός της Π. Κουκουλόπουλος.

Κι αυτό όταν: Είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες της εν λόγω μεθόδου στο περιβάλλον, ανάμεσα στα άλλα, και ο ρόλος της στην αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Εγκαταλείπεται στις χώρες που έχει εφαρμοστεί, αγγίζοντας σήμερα, στην Ευρώπη, μόλις το 18%. Τέλος, όταν - σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΤΕΕ - θα κοστίζει από 680 εκατομμύρια έως 1,24 δισ. ευρώ το χρόνο παραπάνω για τους Ελληνες φορολογούμενους (από 60 έως 110 ευρώ σε κάθε Ελληνα).

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θ. Νάκος είπε πως η κυβέρνηση... προνόησε, υποχρεώνοντας, με πρόσφατο νόμο, τους δήμους να συστήσουν Συνδέσμους που θα διαχειρίζονται από μόνοι τους τα απορρίμματα, λειτουργώντας από «ΧΥΤΑ μέχρι εργοστάσια καύσης». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι «είμαστε σε κοντινό σημείο με τα πορίσματα της μελέτης», ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης δήλωσε πρόθυμος να κατασκευαστεί εργοστάσιο καύσης εντός των ορίων του δήμου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς σε χτεσινή του ομιλία σε ημερίδα για την ανακύκλωση που διοργάνωσε το υπουργείο, έκανε λόγο για «σύνθετες λύσεις», δηλαδή και για την καύση (η οποία, όπως παραδέχτηκε είναι «σημαντικά ακριβότερη»), ρίχνοντας, όμως το «μπαλάκι» της τελικής επιλογής στις Περιφέρειες και στους ΟΤΑ!

Στις πλάτες του λαού

Οπως επισήμανε στην ομιλία της στην ημερίδα η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, η πολιτική που ακολούθησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα: να διαιωνίζεται το Θριάσιο Πεδίο ως η μόνιμη χωματερή των απορριμμάτων της Αττικής, του 95% από το 1991 μέχρι σήμερα και για απροσδιόριστο ακόμη χρόνο. Να προετοιμάζεται η ολοκληρωτική παράδοση στους ιδιώτες, μέσω των ΣΔΙΤ, του μεγαλύτερου μέρους της διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων με δυσβάσταχτο κόστος για τα λαϊκά στρώματα. Να έρχεται και να επανέρχεται στην επικαιρότητα η πανάκριβη, περιβαλλοντοκτόνα και καρκινογόνα καύση, ο μεγαλύτερος εχθρός της ανακύκλωσης, ως η μόνη σωτηρία μπροστά στο μεθοδευμένο αδιέξοδο. Να παραμένει η ανακύκλωση σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο».

Για όλα αυτά, συνέχισε η Β. Νικολαΐδου, οι ευθύνες δε βαρύνουν μόνο τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Βαρύνουν και τα αρμόδια όργανα και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα οποία συναποφασίζουν και συμφωνούν τα αιρετά στελέχη, όχι μόνο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, στο πλαίσιο της συνδιαχείρισης μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής».

«Η πάλη - κατέληξε η Β. Νικολαΐδου - για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωσή του οδηγεί αντικειμενικά σε σύγκρουση με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα. Οδηγεί στην ανάγκη δράσης για αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ