Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ
Η πώληση βιομηχανίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

 

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Θύελλα έχει ξεσπάσει, από την είδηση ότι η Νορβηγία θα χάσει μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες της, και μάλιστα μία στρατηγικής σημασίας βιομηχανία, την ?DYNO?. Η ανακοίνωση έγινε χτες και οι αντιδράσεις εκ μέρους μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου και συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, είναι άμεσες και μεγάλες.

Η εταιρία ?DYNO? που παράγει χημικές ουσίες και εκρηκτικές ύλες θα περάσει σε σουηδικά χέρια, αφού οι νορβηγικοί όμιλοι ?Norks Hydro? και ?Orka?, οι οποίοι ελέγχουν το 56% των μετοχών της ?DYNO?, αποφάσισαν να την πουλήσουν και η σουηδική επενδυτική εταιρία ?Industri Kapital?, που επενδύει ευρωπαϊκά και αμερικανικά κεφάλαια, κατά προτίμηση σε βορειοευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προσφέρει, τώρα, γύρω στα 5 δισεκατομμύρια κορόνες για να την αποκτήσει.

Η νορβηγική ?DYNO? απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε διάφορες χώρες και είχε συνολικό τζίρο πέρσι περισσότερα από δώδεκα δισεκατομμύρια κορόνες. Ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα οικονομικών εφημερίδων, η σουηδική επενδυτική εταιρία σκοπεύει να τεμαχίσει τη ?DYNO? και να συγχωνεύσει τη χημική μονάδα της με τη φινλανδική ?Neste Chemicals?, η οποία είναι πρόσφατο απόκτημα της ?Industri Kapital?. Μία προοπτική που σίγουρα θα στείλει στις ουρές ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους.

Αντίθετα, το σκέλος της παραγωγής εκρηκτικών υλών, στο οποίο, από το 1968, περιέχεται και η σουηδική ?Nitro Nobel?, θα παραμείνει ανεξάρτητη μονάδα με κεντρικά γραφεία στη Νορβηγία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ