Πέμπτη 11 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΑΙΣΙΑ
Εκλογές - «αστραπή» αποφάσισε ο πρωθυπουργός Μαχαθίρ!

 

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ._

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε χτες αιφνιδιαστικά σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Μαχαθίρ Μοχάμαντ. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως οι εκλογές θα διεξαχθούν πριν από το Ραμαζάνι, που στη Μαλαισία αρχίζει στις 9 του Δεκέμβρη!

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας θα επιλέξει την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως αυτές θα διεξαχθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και μέσα στις επόμενες 15 μέρες... Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Μ. Μοχάμαντ είχε προσθέσει σε συνέντευξη Τύπου πως το Κοινοβούλιο θα τερματίσει τις εργασίες του σήμερα (Πέμπτη) και η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει ευθύς αμέσως. Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας ανακοίνωσε την απόφαση για τη διεξαγωγή αιφνιδιαστικών γενικών εκλογών λίγο αφότου ακύρωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νότια Αφρική και αφού στη συνέχεια συναντήθηκε με τον μονάρχη, Σουλτάνο Σαλαχουντίν Αμπντούλ Αζίζ Σαχ.

Πολλοί εκτιμούν πάντως πως οι πρόωρες εκλογές θα είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις της μαλαισιανής κοινής γνώμης μετά την απόλυση και παραπομπή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ανγουάρ Ιμπραχίμ, σε δίκη, που από πλειάδα πολιτικών της αντιπολίτευσης εγχώριων και ξένων ΜΜΕ χαρακτηρίστηκε ως «πολιτική». Γιατί, όμως, ο πρωθυπουργός Μ. Μαχαθίρ επέλεξε τη διεξαγωγή εκλογών τόσο σύντομα; Οι φήμες που κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία στην Κουάλα Λουμπούρ υποστηρίζουν πως η «σπουδή» του πρωθυπουργού συνδέεται άμεσα με την προγραμματισμένη στην αρχή του νέου χρόνου εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους περίπου 650.000 νέων ψηφοφόρων. Πολλοί εκτιμούν μάλιστα πως η μαλαισιανή νεολαία είναι ιδιαίτερα μαχητική αλλά και εξοργισμένη από τη στάση του πρωθυπουργού Μ. Μαχαθίρ έναντι του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και κρατούμενου στη φυλακή, Ανγουάρ Ιμπραχίμ. Μάλλον, εύκολο να προβλέψει κανείς πως πολλοί από τους 650.000 νέους ψηφοφόρους δε θα προτιμούσαν να εκπροσωπηθούν στο Κοινοβούλιο από τους υποψήφιους βουλευτές του Εθνικού Μετώπου του πρωθυπουργού Μ. Μαχαθίρ. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία προβλέπουν πως νικητής αυτών των ξαφνικών εκλογών θα είναι η παράταξη του 73χρονου και επί 18 (!) χρόνια πρωθυπουργού Μ. Μαχαθίρ (Εθνικό Μέτωπο), με τη διαφορά πως αυτό που θα κριθεί σ' αυτές τις κάλπες - αστραπή θα είναι ο αριθμός των εδρών που θα πετύχει να εκλέξει στο Κοινοβούλιο.

Πάντως, η αιφνιδιαστική απόφαση του πρωθυπουργού δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει αντιδράσεις στο μέτωπο της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του κόμματος Δημοκρατική Δράση, Λιμ Κιτ Σιανγκ, χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως «σκανδαλώδη και εξοργιστική», λέγοντας πως δεν υπήρχε δα κάποια πιεστική ανάγκη ή τρομερή πολιτική κρίση στη χώρα...

Κανονικά οι γενικές εκλογές στη Μαλαισία δεν προβλεπόταν επισήμως νωρίτερα από τον Ιούνη του 2000, ωστόσο, η χώρα επί μήνες ζούσε με το «σενάριο» των πρόωρων εκλογών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα μιλάνε περί αυτόματου πιλότου (2014-06-27 00:00:00.0)
Ερευνα για τις συνθήκες «ανίχνευσης» του σκάφους (2014-04-12 00:00:00.0)
«Μπορεί να μη μάθουμε ποτέ» (2014-04-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2011-11-18 00:00:00.0)
Εναρξη με το «λάβρο» κύκνειο άσμα του Μαλαισιανού πρωθυπουργού... (2003-10-17 00:00:00.0)
Απέλαση μετά βιασμού (2002-09-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ