Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατός - ισλαμιστές, όψεις του ίδιου νομίσματος

Εκτιμήσεις του ΚΚ Τουρκίας για την παρέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα

Θα αποτελούσε «σφάλμα» το να αποτιμηθεί η παρέμβαση του στρατού με όρους «νομιμότητας» και να περιοριστεί η τρέχουσα πολιτική σύγκρουση στην Τουρκία σε μια υποτιθέμενη σύγκρουση «στρατιωτικών - πολιτικών», εκλεγμένων και διορισμένων, εκτιμά το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ). Σε αυτή την κρίση, επισημαίνει, κανένας δεν τηρεί τους κανόνες του συστήματος -- όλοι τούς παραβιάζουν. Η μόνη που είναι εξαναγκασμένη να τηρεί τους κανόνες, τονίζει το ΤΚΡ, είναι η εργατική τάξη, που δεν έχει όπλα και τανκς, ούτε χρήματα και οφίτσια.

Η σημερινή κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) δεν έχει ούτε αυτή την πρόθεση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, λέει ακόμη το ΤΚΡ.

Αν και το Γενικό Επιτελείο χρησιμοποιεί κλισέ και δε διευκρινίζει την προέλευση της «απειλής» για την οποία κάνει λόγο, δεν αναφέρεται σε κάποιο «φανταστικό φαινόμενο», σημειώνει το ΚΚ Τουρκίας, καθώς «το αντιδραστικό κίνημα είναι πραγματική απειλή». Οχι όμως για τους λόγους που λέει ο στρατός, αλλά διότι ο υποψήφιος του ΑΚ για την προεδρία, που το ΤΚΡ αποκαλεί σκωπτικά «το Αμερικανικό Ρόδο» (Gul σημαίνει τριαντάφυλλο στα τούρκικα) σημαίνει τη συνέχιση της υπαγωγής στην επιρροή του ιμπεριαλισμού.

Το θεοκρατικό ισλαμιστικό αντιδραστικό κόμμα, σύμφωνα με το ΚΚ Τουρκίας, είναι ασφαλώς απειλή -- για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης όμως. Διότι, μαζί με τους καπιταλιστές, τους κεφαλαιοκράτες, οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν τις δυνάμεις του κράτους για να καταπνίξουν κάθε διεκδίκηση των εργατών, της προοδευτικής νεολαίας, των πατριωτών, του κομμουνιστικού κινήματος, της αριστεράς γενικά στην Τουρκία.

Το ΚΚ Τουρκίας επισημαίνει ότι στα πραξικοπήματα της 12ης Μάρτη 1971 και της 12ης Σεπτέμβρη 1980 η υποστήριξη των στρατηγών στους ισλαμιστές ήταν «στο αποκορύφωμά της»! Διότι τις περιόδους εκείνες, το αντιδραστικό θεοκρατικό κίνημα ήταν ένα «χαρτί» του στρατού εναντίον της αριστεράς.

Το πραγματικό πρόβλημα στην Τουρκία είναι οι δυνάμεις που τοποθετούνται υπέρ του ιμπεριαλισμού, των ΗΠΑ και της ΕΕ, είτε είναι ισλαμιστές, είτε «κοσμικοί», είτε «φιλελεύθεροι» είτε «εθνικιστές», επισημαίνει το ΚΚ Τουρκίας, καλώντας το λαό να αντισταθεί απέναντι σε όλες αυτές τις δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ