Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι

Ανακοίνωση του ΚΚ Τουρκίας για την άγρια καταστολή

Στους διαδηλωτές λίγο πριν το χτύπημα της Τρίτης στην πλατεία Ταξίμ, διακρίνονται ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας (αριστερά) και ο πρόεδρος του ΚΚΤ, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ (στο κέντρο)
Στους διαδηλωτές λίγο πριν το χτύπημα της Τρίτης στην πλατεία Ταξίμ, διακρίνονται ο Κεμάλ Οκουγιάν, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας (αριστερά) και ο πρόεδρος του ΚΚΤ, Αϊντεμίρ Γκιουλέρ (στο κέντρο)
Με τον τίτλο «ο φασίστας νομάρχης Μουαμέρ Γκιουλέρ, πρέπει να παραιτηθεί», το ΚΚ Τουρκίας, έδωσε στη δημοσιότητα την ανακοίνωσή του για το αιματοκύλισμα της Τρίτης.

Χτες σε κρίσιμη κατάσταση παρέμενε ένας από τους δεκάδες τραυματίες του οργίου καταστολής της κινητοποίησης της Τρίτης για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Τουρκία, ο Νεβζάτ Σους, μέλος του ΚΚΤ και ηθοποιός, ο οποίος υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από χτυπήματα αστυνομικών. Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη και το πρωί χτες, η αστυνομία απελευθέρωσε σταδιακά τους περισσότερους από τους συλληφθέντες, αν και μερικοί συνέχιζαν να τελούν υπό κράτηση.

Στην ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ δε συμπεριφέρθηκε ως νομάρχης αλλά ως διοικητής στρατού κατοχής και τρομοκράτησε το λαό. Η αστυνομία επιτέθηκε άγρια στους ανθρώπους που έρχονταν από περιοχές εκτός Κωνσταντινούπολης στα διόδια εισόδου στην πόλη. Τους εργάτες, οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση χημικών και τραυματίστηκαν, τους επιβίβασαν σε πούλμαν και τους έστειλαν πίσω στο Γκεμπζέ (περιοχή της Νικομήδειας).

Από την άλλη πλευρά, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές οι οποίοι άρχισαν να συγκεντρώνονται νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Μπεσίκτας και στην περιοχή Ντολμαμπαχτσέ και συνέλαβε εκατοντάδες άτομα. Στη διάρκεια της επέμβασης της αστυνομίας τραυματίστηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι. Σχεδόν σε όλα τα σημεία της πόλης η κυκλοφορία διακόπηκε.

Μόνο από τα μέλη του ΤΚΡ (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας) και του Πατριωτικού Μετώπου περισσότερα από 500 άτομα βρίσκονται υπό κράτηση. 120 φίλοι μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ή έλαβαν παροχή πρώτων βοηθειών στα γραφεία του κόμματος. Ο υπεύθυνος Κωνσταντινούπολης του ΤΚΡ Χουσεΐν Καραμπουλούτ βρίσκεται υπό κράτηση. Ο ηθοποιός του θεάτρου και μέλος του ΤΚΡ Νεβζάτ Σους υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και θα χειρουργηθεί, ενώ πολλοί διαδηλωτές υπέστησαν κατάγματα.

Ο νομάρχης της πόλης Μ. Γκιουλέρ και ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού που τον κατεύθυνε, οι οποίοι έθεσαν όλο το κέντρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εμποδίσουν τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, πρέπει να παραιτηθούν αμέσως. Η ηγεσία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, που χωρίς ανθρώπινα αισθήματα απολαμβάνει να τραυματίζονται άνθρωποι, πρέπει να ανακληθεί αμέσως.

Το ΤΚΡ θα προσφύγει νομικά εναντίον των υπευθύνων της κρατικής τρομοκρατίας και της αστυνομικής κατοχής της πόλης την Πρωτομαγιά του 2007».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγρια καταστολή και δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών (2022-06-01 00:00:00.0)
«Περίεργη» επίθεση στο αμερικανικό προξενείο (2008-07-10 00:00:00.0)
Απαγορεύτηκε η συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ (2008-04-30 00:00:00.0)
Νομάρχης και κυβέρνηση υπεύθυνοι για την καταστολή (2007-05-04 00:00:00.0)
Στην Τουρκία η Αλέκα Παπαρήγα (2004-12-11 00:00:00.0)
Τεταμένη ατμόσφαιρα πριν την έναρξη των διαδηλώσεων (2004-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ