Σάββατο 26 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Τεταμένη ατμόσφαιρα πριν την έναρξη των διαδηλώσεων

Associated Press

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΑΓΚΥΡΑ.- Σε ντελίριο «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων και προπαγάνδας αποδύονταν χτες οι τουρκικές αρχές όσο και η κυβέρνηση Ερντογάν, επιχειρώντας να πείσουν το διεθνή παράγοντα για την αποτελεσματικότητα των «μέτρων ασφαλείας» καθώς και να εκμηδενίσουν κάθε εστία αντίστασης στις επιταγές της «ομαλής διεξαγωγής» της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Πολλοί δρόμοι στην Ισταμπούλ και την Αγκυρα αποκλείστηκαν, έγιναν δεκάδες έρευνες σε αυτοκίνητα ενώ αστυνομικοί «εξουδετέρωσαν» με ελεγχόμενες εκρήξεις «ύποπτα πακέτα». Οπως χαρακτηριστικά μετέδιδε ο ανταποκριτής του Ασοσιέιτεντ Πρες, οι χτεσινές επιχειρήσεις αποτελούσαν μέρος ενός «σαρώματος ασφαλείας» μία μέρα προ της άφιξης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους και με αφορμή τις προχτεσινές βομβιστικές επιθέσεις.

Η αστυνομία - η οποία κινητοποιεί ως και 23.000 αστυνομικούς και στρατοχωροφύλακες για τη σύνοδο - εγκατέστησε ειδικά, μπλε χρώματος οδοφράγματα γύρω από τη λεγόμενη «ζώνη του ΝΑΤΟ», και έκανε «προληπτικά» σωματικές έρευνες σε όσους κινούνταν γύρω από την περιοχή (!), προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στους ήδη επιβαρυμένους δρόμους της Πόλης.

Δεκάδες άνθρωποι που θεωρούνται «σχετιζόμενοι» με αριστερές ομάδες, κουρδικές οργανώσεις και ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν συλληφθεί τις τελευταίες βδομάδες. Καθόλου τυχαία, χτες «οδηγήθηκαν στα κρατητήρια και ανακρίθηκαν» επτά άνθρωποι «ύποπτοι ως μέλη» του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Λαϊκού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C) στο Ιζμίτ (Νικομήδεια), ενώ την ίδια ώρα οι εισαγγελείς απήγγειλαν κι επίσημα κατηγορίες σε 64 «υπόπτους» της ίδιας οργάνωσης που είχαν συλληφθεί νωρίτερα φέτος (Απρίλης) σε «συντονισμένη επιχείρηση» σε Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και εντός Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις προχτεσινές επιθέσεις με 4 νεκρούς - το CNN Turk τους ανέβαζε σε πέντε - και κάπου 15 τραυματίες, έκανε λόγο για «περιστατικά που έχουν αρνητική επίπτωση στη χώρα και το μέλλον μας».

Ο κυβερνήτης της Ισταμπούλ, Μουαμέρ Γκιουλέρ, ανακοίνωσε χτες ότι αναγνωρίστηκε η γυναίκα η οποία «μετέφερε τη βόμβα» που φέρεται να εξερράγη πρόωρα. Πρόκειται, κατά τον Γκιουλέρ, για την 29χρονη Σεμιράν Πολάτ, καταγόμενη από την επαρχία Τούντζελι, όπου κυρίως ζουν Κούρδοι. Ο ίδιος είπε ότι «συνδέεται με ακροαριστερή οργάνωση» χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Υπό εξαιρετικά εχθρικό κλίμα οι κινητοποιήσεις

Το χτεσινό κύριο άρθρο της Turkish Daily News που υπογράφει ο εκδότης της, Ιλνούρ Τσεβίκ, έδωσε τον τόνο για το πώς οι τουρκικές αρχές ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές εναντίον της Συνόδου: «... όταν άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους κι αναμειγνύονται σε βίαιες πράξεις, θα πρέπει να επιβάλλεται αυστηρή τιμωρία. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σοβαρά όταν μια φούχτα τρομοκράτες χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες βόμβες και πληγώνουν κόσμο. Οι ένοχοι πρέπει να συλλαμβάνονται αμέσως και είναι σαφές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να αυξήσουν την προσοχή τους», έγραψε ο Τσεβίκ.

Οι καθημερινές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χτες, με εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται έξω από το ναό Μπεγιαζίτ και να διαλύονται ειρηνικά αφού φώναξαν συνθήματα όπως «έξω το ΝΑΤΟ από την Ισταμπούλ» και «θάνατο στον Μπους», ενώ κινητοποιήσεις αναφέρονταν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας - στην Πόλη, πάντως, η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο διαδηλωτών οι οποίοι κρέμασαν πανό που έγραφε «Να διαλύσουμε το ΝΑΤΟ, το φονιά των λαών», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Το ΚΚ Τουρκίας προγραμματίζει διαδηλώσεις την Κυριακή 27η Ιουνίου στις 10:00 το πρωί, μαζί με πολλές άλλες οργανώσεις, στην Ακσαράι της Πόλης, συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 28η Ιουνίου στις 9 το πρωί και στις 13:00 συγκέντρωση και πιθανώς συγκέντρωση στα γραφεία του κοντά στην πλατεία Τάξιμ, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας αρχίζουν εκδηλώσεις της ΠΟΔΝ και της Νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας. Δεκάδες ακόμη οργανώσεις, κόμματα όπως το ΕΜΕΡ, το SHP και το SDP, συνδικαλιστικοί φορείς, αντιπολεμικές οργανώσεις κ.ο.κ. προγραμματίζουν επίσης διαδηλώσεις για το διήμερο.

«Περίεργη» αναστολή πτήσεων

Η ακύρωση τουλάχιστον 6 πτήσεων του ισραηλινού αερομεταφορέα Ελ Αλ προς Ισταμπούλ προκάλεσε χτες αρκετό «θόρυβο». Σύμφωνα με πληροφορίες ΜΜΕ του Ισραήλ η σχετική απόφαση ελήφθη κατόπιν «πληροφοριών» της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ για την κατάσταση «ασφαλείας» στην Πόλη, ωστόσο η κίνηση - που προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες - αποδίδεται στη διμερή διπλωματική κρίση που έχουν δημιουργήσει οι δηλώσεις Ερντογάν για το Παλαιστινιακό και οι πληροφορίες που φέρεται να «διέρρευσε» ο Αμπντουλά Γκιουλ για «εκπαίδευση Κούρδων από τη Μοσάντ» στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ