Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόωρες εκλογές, εκτός απροόπτου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζει να ξεδιπλώνεται η πολιτική κρίση στην Τουρκία, μετά την παρέμβαση του στρατού και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει ως παράτυπο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Το κυβερνών κόμμα ΑΚ θα επιχειρήσει να συνεχίσει τη διαδικασία εκλογής του Αμπντουλάχ Γκιουλ, παρά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ακυρώσει τον πρώτο γύρο της διαδικασίας που ξεκίνησε την Παρασκευή. Ο νέος πρώτος γύρος ορίστηκε για την 6η Μάη. Το «ισλαμικοδημοκρατικό» κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» θα επιδιώξει την παρουσία 367 βουλευτών στην Εθνοσυνέλευση.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι είναι απίθανο ο Γκιουλ να εξασφαλίσει 367 ψήφους, αλλά το ΑΚ παίζει ένα παιγνίδι διαχείρισης της πολιτικής εικόνας: αυτοπροβάλλεται ως μια δύναμη που τηρεί το Σύνταγμα και τις νόρμες, ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση για αρνητισμό και παρακώλυση της ομαλής πολιτικής μετάβασης από την εποχή του Αχμεντ Νετσντέτ Σεζέρ. Αν αυτή δεν καταστεί δυνατή, ο Σεζέρ θα παραμείνει ως «προσωρινός» πρόεδρος - αλλά ουδέν μονιμότερον του προσωρινού...

Για τις βουλευτικές εκλογές

Θεωρητικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι «αγορές», η επιχειρηματική κοινότητα και η ΕΕ θεωρούν την κήρυξη πρόωρων εκλογών ως δυνητική «λύση» στην κρίση. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να διεξαχθούν την 24η Ιουνίου. Το ΑΚ μοιάζει ικανό να επαναλάβει τη σαρωτική νίκη που είχε επιτύχει το 2002, μαζεύοντας, κατά τις δημοσκοπήσεις, πάνω από το 35%, και καθώς τα υπόλοιπα κόμματα πρέπει να υπερβούν τον «πήχη» του 10% για την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο (ένας μηχανισμός σχεδιασμένος για να αποτραπεί η είσοδος στην Εθνοσυνέλευση της Αριστεράς και κουρδικών κομμάτων), ελάχιστα θα εισέλθουν. Εάν η πολιτική ισχύς, αντίθετα με όσα προβλέπουν οι δημοσκόποι, κατακερματιστεί, θα προκύψει μια επανάληψη των φαινομένων των ευκαιριακών συμμαχιών της δεκαετίας του 1990, που είχε οδηγήσει πολλές φορές σε χαοτικές και κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Σε περίπτωση μιας συντριπτικής νίκης των ισλαμιστών, προκύπτει το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι παράγοντες του λεγόμενου «βαθέως κράτους». Η επιβολή πραξικοπήματος και η θέση εκτός νόμου του ΑΚ δεν αποκλείονται.

Επίσης, ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση Ερντογάν, αργά την Τρίτη, περί μεταρρύθμισης ώστε ο Πρόεδρος να εκλέγεται απευθείας από το λαό για 5ετή θητεία, να θεσπιστεί όριο δύο θητειών, και μείωση της θητείας της Βουλής στα τέσσερα έτη από τα πέντε.

«Αν δεν ακυρωθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών θα υπάρξουν συγκρούσεις στη χώρα», είχε δηλώσει ο ηγέτης του «Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος» (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ, δήλωση που οδήγησε σε δίωξή του για «απόπειρα επηρεασμού της Δικαιοσύνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμπντουλάχ Γκιουλ (2007-08-26 00:00:00.0)
Βέτο Σεζέρ (2007-05-26 00:00:00.0)
Γόρδιος δεσμός (2002-12-28 00:00:00.0)
Το «βαθύ κράτος» αντεπιτίθεται; (2002-12-20 00:00:00.0)
Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ (2000-04-29 00:00:00.0)
«Αισιοδοξία», παρά την αποτυχία στην πρώτη ψηφοφορία (2000-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ