Τρίτη 22 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σκληρή κόντρα συμφερόντων και για το Χωριό Τύπου

Η κυβέρνηση αναμένεται να μοιράσει ...«δίκαια» το «φιλέτο» στους επιχειρηματικούς ομίλους

Πεδίο σύγκρουσης για πολλά στελέχη της κυβέρνησης αποτελεί το θέμα της επιλογής της περιοχής ή των περιοχών όπου θα κατασκευαστούν ένα ή περισσότερα Χωριά Τύπου, που θα φιλοξενήσουν 17.000 δημοσιογράφους, οι οποίοι θα έρθουν στην Αθήνα για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Αρκετοί υπουργοί βρίσκονται σε θέση «μάχης», ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να εξεταστεί και αυτό το θέμα, εκτός εξαιρετικού απροόπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «θερμή», αφού θα διαγκωνιστούν τα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο κάθε υπουργός.

Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί είναι περισσότερες από 20 και οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που είναι υποψήφια για Χωριά Τύπου δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν το μεγάλο «φιλέτο». Η κατασκευή ενός τέτοιου έργου στις ιδιοκτησίες τους αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα οικόπεδά τους ξεπερνώντας προβλήματα με τις χρήσεις γης (σ.σ. πολλά είναι χαρακτηρισμένα ως δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις). Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν μεγάλο μέρος από το κόστος κατασκευής των κτισμάτων αλλά και από τη δημιουργία δικτύων υποδομής, αφού τα έξοδα ενδέχεται να καλυφθούν από το δημόσιο.

Το μοίρασμα...

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να δημιουργηθούν τρία Χωριά Τύπου. Το καθένα από αυτά θα βρίσκεται κοντά σε έναν Ολυμπιακό πόλο. Για παράδειγμα: Ενα στην Ανατολική Αττική (Μαρκόπουλο, αεροδρόμιο Σπάτων, λιμάνι Ραφήνας), ένα στο Μαρούσι (ΟΑΚΑ, Κέντρο Τύπου) και ένα κοντά στην παραλία (Αγιος Κοσμάς, Ελληνικό, Φάληρο).

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, σε συνέντευξη Τύπου προανήγγειλε τη δημιουργία περισσοτέρων του ενός Χωριών Τύπου, λέγοντας ότι θα «υπάρξει μια διασπορά».

Ως πρόσχημα για τη συγκεκριμένη επιλογή, η κυβέρνηση πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τη μείωση των αποστάσεων από το χώρο διαμονής των δημοσιογράφων και το χώρο διεξαγωγής των αθλημάτων που θα καλύπτουν. Πίσω όμως από αυτή την επιλογή βρίσκεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μοιράσει το «φιλέτο» σε περισσότερους από έναν, προς αποφυγή τυχόν... παρεξηγήσεων από επιχειρηματικά συμφέροντα που θα μείνουν «παραπονεμένα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατέστερες περιοχές για την κατασκευή των τριών χωριών είναι: Το κτήμα Καμπά στην Παλλήνη, ένα οικόπεδο στο Μαρούσι και ένα στη Γλυφάδα, εντός της Β΄ ζώνης του Υμηττού! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή την πρόταση προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» έχει προτείνει την κατασκευή ενός Χωριού Τύπου στη Γλυφάδα (Υμηττός). Οσον αφορά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, δείχνει ενδιαφέρον μόνο για την... αξιοποίηση του κτήματος Καμπά.

Οι προτάσεις

Ας δούμε όμως αναλυτικά τις περισσότερες από τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, καθώς και το καθεστώς γης που διέπει τις εκτάσεις.

1. Κτήμα Καμπά στην Παλλήνη. Ιδιοκτησία των κατασκευαστικών εταιριών «Ακτωρ» και «Ελληνική Τεχνοδομική». Το κτήμα έχει ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο με απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη. Οι όροι δόμησης είναι τέτοιοι ώστε να κατασκευαστούν εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και άλλες «βαριές» εμπορικές χρήσεις. Οι ιδιοκτήτες του κτήματος έχουν αξιώσει την κάλυψη του κόστους από το δημόσιο για τα έργα μετασκευής από κατοικίες σε εμπορικές χρήσεις...

2. Γλυφάδα - Β΄ Ζώνη Υμηττού. Πρόκειται για έκταση 16.000 στρεμμάτων, εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, δηλαδή σε δασική έκταση. Η κατασκευή Χωριού Τύπου θα σηματοδοτήσει την τσιμεντοποίηση και της νότιας πλευράς του βουνού, δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει αποχαρακτηρισμός της έκτασης.

3. Μαρούσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Παν. Τζανίκος «πιέζει» ώστε να γίνει Χωριό Τύπου σε οικόπεδο πλησίον της λεωφόρου Κηφισίας. Οπως είπε στο «Ρ» άνθρωπος που γνωρίζει καλά την υπόθεση, την πρόταση καλύπτει «πέπλο μυστηρίου» σχετικά με την αξιοποίηση του οικοπέδου μετά το 2004.

4. Καισαριανή. Η πρόταση που αφορά στην περιοχή των προσφυγικών κατατέθηκε στο πλαίσιο του έργου της ανάπλασης, που επιδιώκουν να αναλάβουν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.

5. Διόνυσος. Αφορά σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρίας «Θεμελιοδομή». Στον προγραμματισμό της ιδιοκτήτριας εταιρίας είναι η δημιουργία κατοικιών.

6. Κιούρκα - Αγιος Στέφανος. Πρόκειται για έκταση της «ΑΓΕΤ» και βρίσκεται στο παλιό νταμάρι της περιοχής. Για να γίνουν έργα στην περιοχή χρειάζεται αποχαρακτηρισμός της έκτασης.

7. Μενίδι - Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για αναδασωτέα περιοχή που, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότειναν από κοινού ο Δήμος Μενιδίου και ο... Μπ. Βωβός.

8. Παλλήνη - Λούτσα - Νέα Μάκρη . Τα οικόπεδα στις τρεις περιοχές είναι ιδιοκτησίας ΟΤΕ και είναι εκτός σχεδίου.

9. Σαρωνίδα. Εκταση ιδιοκτησίας του νοσοκομείου «Υγεία», στην οποία πρόκειται να κατασκευαστεί οικισμός του συνεταιρισμού γιατρών.

10. Παπάγου. Εκταση εντός των ορίων της Β΄ Ζώνης του Υμηττού, που όπως και στην περίπτωση της Γλυφάδας χρειάζεται να αποχαρακτηριστεί αφού είναι «δασική - αναδασωτέα».

11. Λεωφόρος Κηφισίας. Η εταιρία του επιχειρηματία Μπ. Βωβού πρότεινε τρία διαφορετικά οικόπεδα κοντά στη λεωφόρο Κηφισίας.

Αλλες υποψήφιες εκτάσεις είναι: Στη Ραφήνα, έκταση 100 στρεμμάτων, στο Νέο Ψυχικό, οικόπεδα που βρίσκονται πίσω από το «Βασιλόπουλο», στο Ψυχικό σε εκτός σχεδίου έκταση στα νταμάρια, στον Ασπρόπυργο έκταση ενταγμένη στο σχέδιο, ενώ κατατέθηκε και πρόταση για πλωτό Χωριό Τύπου.


Κ. Π.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μηνυτήρια αναφορά εταιρείας για τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (2017-09-28 00:00:00.0)
Απειλείται ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του (2005-04-03 00:00:00.0)
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος του δάσους (2004-01-24 00:00:00.0)
Να αποδοθούν στους δικαιούχους οι ιδιοκτησίες (2001-05-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση - συζήτηση για το άρθρο 24 (2000-11-03 00:00:00.0)
"Στο σφυρί" και πάλι ο Διόνυσος (1997-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ