Κυριακή 6 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στις 9 Μάη ακόμα πιο ισχυρή Πανσπουδαστική!

Στις κάλπες προσέρχονται την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Μάη, φοιτητές και σπουδαστές σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους, καθώς και αντιπροσώπους για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια σε ΕΦΕΕ και ΕΣΕΕ.

Με οδηγό την εμπειρία των δυναμικών κινητοποιήσεων

Οι φετινές εκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς έρχονται αμέσως μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις φοιτητών και σπουδαστών, κινητοποιήσεις ενός ολόκληρου χρόνου, ενάντια στις αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση με την ουσιαστική συναίνεση του ΠΑΣΟΚ. Φοιτητές και σπουδαστές κατάφεραν να «τσαλακώσουν» την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα με τους νέους νόμους «εκσυγχρονίζει» και «αναβαθμίζει» τα ιδρύματα. Καταδίκασαν την πολιτική που εφαρμόζεται ενιαία από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ και σπρώχνει στην πλήρη παράδοση της ανώτατης εκπαίδευσης στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Συνέβαλαν ουσιαστικά στη λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ισοδυναμεί με πλήρη κατάργηση του δικαιώματος στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία έγιναν βήματα και για το ίδιο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Μαζικοποιήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενισχύθηκαν οι συλλογικές διαδικασίες, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι πήραν πρωτοβουλίες, έκαναν αγωνιστικά βήματα ζωντάνιας και δημιουργικότητας, συναντήθηκαν σε σταθμούς της δράσης τους με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Εχοντας οδηγό τους αυτή την πολύτιμη και θετική εμπειρία των μαζικών, δυναμικών αγώνων τους, φοιτητές και σπουδαστές προσέρχονται σε τρεις μέρες στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα διοικητικά τους συμβούλια, για να στείλουν ακόμα ένα μήνυμα σε όσους θεωρούν ότι τους έχουν στο «τσεπάκι», ότι μπορούν να αποφασίζουν γι' αυτούς ...αγνοώντας τους! Εξάλλου, οι ίδιοι οι σύλλογοι έχουν διαμηνύσει ότι σ' αυτούς τους αγώνες δεν μπαίνει τελεία, ότι θα συνεχίσουν με όλες τις μορφές, όλα τα μέσα για τη μη εφαρμογή, για την κατάργηση του νόμου - πλαισίου, αλλά και όλων των νόμων που έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση των σπουδών τους.

Με κριτήριο την προοπτική του κινήματος

Με άλλα λόγια, ψηφίζουν με κριτήριο τη στάση που κράτησε το προηγούμενο διάστημα κάθε παράταξη, κάθε δύναμη που δραστηριοποιείται μέσα στα ΑΕΙ, αλλά και με κριτήριο τη συνέχεια και την προοπτική του κινήματος.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ, πολύ πριν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις αλλά και κατά τη διάρκειά τους, έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο στην ενημέρωση και τον ξεσηκωμό φοιτητών και σπουδαστών, συνέβαλε καθοριστικά στον προσανατολισμό του κινήματος στις μορφές και τα αιτήματα εκείνα που μπορούσαν πραγματικά να στριμώξουν την κυβέρνηση και να αποκαλύψουν τους συνοδοιπόρους της. Για αυτή της τη στάση, για τη συνέπεια και τον σταθερό προσανατολισμό της (κι όχι ευκαιριακό όταν ευνοούν οι συγκυρίες) στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, αναμένει να βγει δυναμωμένη από τις κάλπες των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων. Η ΠΚΣ καλεί τους νέους σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να κάνουν ένα βήμα στην κατεύθυνση αλλαγής των αρνητικών συσχετισμών που συνεχίζουν να επικρατούν στους συλλόγους, τους καλεί να ψηφίσουν με γνώμονα την προοπτική του κινήματος.

Οι σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών, των σπουδαστών και των οικογενειών τους δεν μπορούν να χωρέσουν στα στενά πλαίσια των αναδιαρθρώσεων, της πολιτικής ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ. Γι' αυτό και πέρα από την προσπάθεια απόκρουσης των μέτρων της κυβέρνησης, το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα έβαλε στο επίκεντρο των αγώνων του το «τι πανεπιστήμιο θέλουμε». Φοιτητές και σπουδαστές πρόβαλαν διεκδικητικά αιτήματα τέτοια που ικανοποιούνται μόνο από ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, από εκπαίδευση που θα είναι προσανατολισμένη να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.

Αυτός ο προσανατολισμός του κινήματος φοιτητών και σπουδαστών είναι ανάγκη να σταθεροποιηθεί και να οδηγήσει σε στενότερη σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό και το ευρύτερο λαϊκό κίνημα. Γιατί το πανεπιστήμιο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν δεν προηγηθούν συνολικότερες ριζικές αλλαγές στην κοινωνία, αλλαγές που μπορεί να επιβάλει ένα κοινωνικοπολιτικό μέτωπο δυνάμεων του λαού και της νεολαίας, στο οποίο μπορούν και πρέπει να πάρουν τη θέση τους και οι φοιτητές του σήμερα και του αύριο.


Γ. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ