Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε προεκλογικό κλίμα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Υιοθετήθηκε χτες Πέμπτη από την τουρκική Βουλή νόμος που προχωρά σε τροποποίηση του Συντάγματος ώστε - μεταξύ άλλων - ο Πρόεδρος της χώρας και αρχηγός του κράτους να εκλέγεται άμεσα, με λαϊκή ψήφο, και να μπορεί να υπηρετεί για δύο θητείες. Συνολικά παρέστησαν 377 βουλευτές, εκ των οποίων 376 ψήφισαν υπέρ και 1 κατά. Το «πακέτο» των τροποποιήσεων είχε εγκριθεί κατά την πρώτη ανάγνωση τη Δευτέρα. Ομως, η τελική ισχύς του πακέτου είναι εξαιρετικά αμφίβολη, καθώς για να ισχύσουν οι τροποποιήσεις θα χρειαστεί η έγκριση του Προέδρου Σεζέρ που έχει καταστήσει έμμεσα σαφές ότι δε θα κυρώσει το νόμο.

Κατά τα λοιπά, το προεκλογικό κλίμα ήδη έχει αρχίσει να κυριαρχεί, με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται να δείχνουν ότι στο επόμενο Κοινοβούλιο το κυβερνών «ισλαμοδημοκρατικό» κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ) όχι μόνο θα διατηρήσει, αλλά θα ενισχύσει την πλειοψηφία του - γεγονός που προβληματίζει έντονα το στρατόπεδο των κεμαλιστών. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΑΚ 29,04% και 41,03% αντίστοιχα. Από τα υπόλοιπα κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη σημερινή κρίση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κυμαίνεται μεταξύ 14,08% και 13,6%, η παράταξη των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), κυμαίνεται από 12,18% (μπαίνει στη Βουλή) ως 7,1% (δεν μπαίνει), το κόμμα του Ορθού Δρόμου (DYP) παίρνει από 12,07% ως 10,7% (μπαίνει στη Βουλή), το Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας (ANAP) 8,03% - τα δύο αυτά κόμματα συνενώθηκαν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα ποσοστά τους θα αθροιστούν στο νέο σχήμα. Το κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) παίζει γύρω στο 3% και κάτι, ενώ η αριστερά μένει περίπου στο ίδιο ποσοστό.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο μεταξύ χτες καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης στην υπόθεση της δημοσιοποίησης από εκδοτικό οίκο της Ιστανμπουλ της βιογραφίας του Κούρδου Τούρκου κινηματογραφιστή Γιλμάζ Γκιουνέι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ