Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΜΠΛΕΡ
Οριστική αποχώρηση στις 27 Ιούνη

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Ηταν τιμή για μένα να ηγηθώ του σπουδαιότερου έθνους της γης» θα δηλώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ από το Σέτζφιλντ, την εκλογική του περιφέρεια στη Βόρεια Αγγλία, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, στις 27 Ιούνη. Ο Μπλερ επέλεξε να το ανακοινώσει τελικά δημόσια στο Σέτζφιλντ, λέγοντας... «ξαναγύρισα εδώ όπου άρχισε η πολιτική μου σταδιοδρομία και όπου θα τερματιστεί. Το κόμμα θα εκλέξει τώρα ένα νέο ηγέτη στις 27 Ιούνη».

Πάντως, περισσότερη σημασία και συμβολισμό είχε ημερομηνία που επέλεξε να ανακοινώσει την αποχώρησή του... την ημέρα που ορκίστηκε η κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, με ηγέτες δύο άσπονδους εχθρούς: τον ηγέτη των σκληροπυρηνικών Προτεσταντών Ντέιβιντ Τριμπλ ως επικεφαλής και τον Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην αρχηγό του ΙΡΑ και νούμερο 2 του Σιν Φέιν ως αναπληρωτή του. Εξάλλου, όπως τονίζουν αναλυτές, παρά τα προβλήματα και τις παλινδρομήσεις η ειρηνευτική Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, είναι ίσως το μοναδικό επίτευγμα για το οποίο ο Μπλερ μπορεί να υπερηφανεύεται, αν και αυτό ακόμη επισκιάζεται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο Τόνι Μπλερ είχε ανακοινώσει την οριστική ημερομηνία αποχώρησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο παρόντος του Γκόρντον Μπράουν, του πιθανότερου διαδόχου του. Εννοείται ότι ο Μπλερ θα παραμείνει στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ αρκετές ακόμη βδομάδες ούτως ώστε να είναι ο ίδιος που θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όσο και στη Σύνοδο της G8, που και τα δύο θα λάβουν χώρα τον Ιούνη στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ