Παρασκευή 11 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Νέες αντιθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Καταλυτικό ρόλο στις σερβικές πολιτικές εξελίξεις παίζει η επικείμενη διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ για τον καθορισμό του καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Χτες αποκαλύφθηκε πως σε κλειστή συνεδρίαση του 15μελούς ΣΑ στο γραφείο της γαλλικής διπλωματικής αποστολής συζητήθηκαν ήδη δύο αντικρουόμενα σχέδια που αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στον ΟΗΕ. α) Το αμερικανο-ευρωενωσιακό σχέδιο που υιοθετεί το σχέδιο Αχτισαάρι για «διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου, κάνοντας παράλληλα αναφορά στο κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται ακόμη και στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που θεωρηθεί πως «διακυβεύονται» η ειρήνη και η ασφάλεια. β) Το ρωσικό σχέδιο απόφασης που δεν προωθεί ασφαλώς την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου αλλά προτείνει επανάληψη των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας, επικρίνει ως «ελλιπή» την εφαρμογή των λεγόμενων κριτηρίων για «δημοκρατικό και πολυεθνοτικό Κοσσυφοπέδιο», ζητεί το διορισμό διεθνούς απεσταλμένου για τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τον επαναπατρισμό χιλιάδων Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Στο μεταξύ, χτες, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της σερβικής Βουλής, Τόμισλαβ Νίκολιτς, πρότεινε την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αναβολή των εκλογών για ένα τουλάχιστον τρίμηνο στην περίπτωση που «επιδεινωθούν οι εξελίξεις σε σχέση με την ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου. Η πρότασή του καταδικάστηκε σαν «εξαιρετικά επικίνδυνη» απ' το «Δημοκρατικό Κόμμα» του Σέρβου Προέδρου, Μπόρις Τάντιτς. Επιπλέον, χτες, ο Ευρωενωσιακός επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, επέκρινε στο Ζάγκρεμπ την εκλογή Νίκολιτς σαν ένδειξη «σουρεαλισμού» στη σερβική πολιτική σκηνή με τη λειτουργία «μηχανής του χρόνου που επιστρέφει τη χώρα στην εποχή Μιλόσεβιτς»... Παρόμοιες αντιδράσεις επιφύλαξαν αξιωματούχοι χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, του οποίου την προεδρία αναλαμβάνει το Σάββατο η Σερβία. Διατυπώθηκαν προτάσεις ακόμη και για παράκαμψη της σερβικής προεδρίας στον οργανισμό με το πρόσχημα πως η εκλογή Νίκολιτς είναι ένδειξη «αντιευρωπαϊκή» έως «αντιδημοκρατική»...

Υπ' αυτές τις πιέσεις, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα έκτακτη συνάντηση στελεχών του «Δημοκρατικού Κόμματος» (του Προέδρου Τάντιτς) και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας (του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα). Οι φήμες έλεγαν πως το κόμμα του Κοστούνιτσα θα έκανε μία «πολύ ελκυστική και δυσκόλως απορριπτέα» πρόταση για συγκυβέρνηση, ενώ έως χτες απέμεναν μόλις τέσσερις μέρες πριν λήξει το τελεσίγραφο για το σχηματισμό νέας σερβικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ